latinica  ћирилица
21/11/2019 |  18:36 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

Додик и Беглов о сарадњи Српске и Санкт Петербурга (ФОТО)

Фармацеутске компаније из Санкт Петербурга планирају да испоручују своје производе у Републику Српску, изјавио је данас губернатор Петербурга Александар Беглов током састанка у овом граду са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.
Милорад Додик и Александар Беглов - Фото: СРНА
Милорад Додик и Александар БегловФото: СРНА

- Заједно са Представништвом Републике Српске разматрамо питање испоруке фармацеутских производа петербуршких предузећа. До краја године планирамо да одржимо видео-конференцију о тој теми представника Министарства здравља, Фонда здравственог осигурања Српске и петербуршких произвођача - навео је Беглов.

Беглов је подсјетио да је у Петербургу прије годину дана отворено Представништво Републике Српске, што је помогло да се убрза рјешавање бројних питања од обостраног интереса.

Као један од примјера успјешне сарадње, Беглов је навео сарадњу петербуршке компаније Ракурс-инжењеринг са Министарством индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, саопштено је на интернет страници градске администрације Санкт Петербурга.

По налогу тог одјељења, како се наводи, специјалисти из Петербурга провели су истраживање и припремили извјештај о могућности изградње хидроцентрала у Српској на ријекама Врбас, Босна и Бистрица, а тренутно се завршавају преговори о избору инвеститора у овом пројекту.

У саопштењу се наводи да представници петербуршке компаније планирају да посјете Републику Српску и разговарају о техничким и финансијским условима пројекта.

Успостављена је и веза између петербуршке Академије за воде и бањалучке администрације, а Беглов је потврдио спремност Санкт Петрбурга да прими на обуку специјалисте из Републике Српске, а позвао је и предста предузећа "Водовод" да посјете овај руски град ради преговора са предузећем "Водоканал Санкт Петербурга".

Губернатор Петербурга је посебно истакао успјешну сарадњу у сфери здравства, наводећи да је током протеклих шест мјесеци неколико сарадника Универзитетског клиничког центра Републике Српске стажирало у петербуршком онколошком центру и заједно са колегама из Русије обавили неколико операција.

Додик је оцијенио изузетно ефикасном сарадњу у области медицине.

- За нас је то велика част што су специјалисти из Санкт Петербурга обављали операције у Републици Српској, а наши доктори су имали прилику да прођу обуку у Петербургу - навео је Додик.

Он је захвалио Беглову за то што је дјетету из Републике Српске омогућено лијечење у Санкт Петербургу.

Додик је позвао губернатора Петербурга да сљедеће године посјети Републику Српску.

Састанку је присуствовала и директор међународне невладине организације "Форум словенских култура" Андреа Рихтер.

Додик и Рихтерова су почасни гости Седмог међународног конгреса "Санкт Петербург и словенски свијет".

ДОДИК СЕ САСТАО СА СТУДЕНТИМА ИЗ СРПСКЕ И СРБИЈЕ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Санкт Петербургу са студентима из Републике Српске и Србије који студирају на тамошњем Рударском факултету.

Милорад Додик са студентима из Српске и Србије (Фото: СРНА)

Раније данас Додик је присуствовао потписивању Споразума о сарадњи Државног шумарско-техничког универзитета "С.М. Киров" и Универзитета у Бањалуци.

У име Универзитета из Санкт Петербурга споразум је потписао ректор, доктор техничких наука Јуриј Иванович Бељењкиј, а у име бањалучког Универзитета ректор, професор Радослав Гајанин.

Потписивању Споразума присуствовао је и Јуриј Борисович Шестериков, члан Владе Санкт Петербурга и представник градоначелника у Законодавној скупштини Санкт Петербурга.

Додик је посјетио и Академију талената у Санкт Петербургу гдје је погледао изложбу радова међународног дјечијег конкурса "Цртам Петербург".