latinica  ћирилица
21/11/2019 |  18:39 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Српска не намјерава да уђе у НАТО и не одриче се војне неутралности

Саопштење објављено у фебруару на сajту НАТО-а, потврђује да програми сарадње с БиХи Сјеверном Македонијом не прејудицирају чланство у том војно-политичком савезу.

Исјецањем дијела овог документа, одлазећи министар безбједности БиХ Драган Мектић, покушава обманути јавност тврдњом да је улазак у НАТО готова ствар.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, али и аналитичари из Сарајева и Београда, и данас поручују – БиХ неће постати чланица Сјеверноатлантског војног савеза.

Додик истиче да Република Српска не намјерава да уђе у НАТО и да се не одриче војне неутралности. У интервјуу за руски ТАС, Додик признаје да је изложен великом притиску да попусти пред захтјевима НАТО-а. Наглашава да неће пристати на чланство јер би тим чином, између осталог, амнестирао НАТО злочине.

- Република Српска не види никакву предност у НАТО-у, за разлику од других. Ми смо прошли кроз НАТО бомбардовање, знамо како то изгледа. Улазак у НАТО био би морално ослобађање те НАТО генерације или садашњег савеза од тих подлих бомбардовања и осиромашеног уранијума који чак и сада убија нашу дјецу - нагласио је Додик.

Да се документ Програм реформи у БиХ знатно разликује од Годишњег националног плана за чланство у НАТО-у и да је много рестриктивнији од сличних докумената које је БиХ потписивала с тим војно-политичким савезом, понавља и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Наглашава да Српска јесте за сарадњу са НАТО-ом, али без прејудицирања чланства.

- Приче око тога да је то АНП, како ће се десити активација МАП-а и да смо кренули ка НАТО-у не стоје. Видите колико је то бесмислено кад у Федерацији БиХ Изетбеговића оптужују да је капитулирао пред Додиком и одустао од АНП-а, док истовремено овдје Додика оптужују да Републику Српску и БиХ уводи у НАТО - нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Владе Радован Вишковић каже да би функционери СДС-а и ПДП-а, прије оптужби, требало да прочитају документ Програм реформи.

- Ми желимо само да сарађујемо, уопште не желимо чланство. Желимо да се понашамо у складу и са Резолуцијом Народне скупштине а исто тако и оно што ради Србија - изјавио је Вишковић.

Да, по свему судећи није прочитао документ, указује потез одлазећег министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који је јавност покушао обманути исјечком документа са званичне интернет странице НАТО-а и тврдњом да је улазак у НАТО готова ствар. Како тврде извори АТВ-а, ријеч је о документу постављеном на сајт НАТО-а 18. фебруара, чија цјелина демантује Мектићеве тврдње. Заборавио је и да је, у вријеме објављивања овог документа, он био министар. СНСД-ов делегат у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да СДС и ПДП, љути због губитка фотеља, нападају Додика и при томе, каже, покушавају прикрити своје недавне изјаве.

- Дуго времена користе дволичну политику. Једна је за јавност Републике Српске, друга за странце, а све у циљу задржавања фотеља у Савјету министара у техничком мандату - рекао је делегат СНСД-а у Дому народа ПС БиХ Лазар Продановић.

Да је Мектића и Шаровића потпуно разоткрио руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавом да потписани документ није АНП, тврди политички аналитичар из Београда Александар Павић. Његов колега Стевица Деђански још оштрије критикује СДС и ПДП.

- Опозиција у Републици Српској, слично опозицији у Србији, иду путем издаје - изјавио је Дећански.

И Уједињена Српска оптужбе које изговарају челници СДС-а и ПДП-а назива политикантством. Кажу да су до потписивања Програма реформи, сви документи институција БиХ садржали опредјељење за улазак у НАТО, и да је тај низ најзад прекинут.

- Први пут откако је БиХ, од прије три дана , постоји документ који је Предсједништво послало у Брисел, гдје пише да ће се морати доносити и нове одлуке. А, шта то значи? Нове одлуке значе и учешће Републике Српске - нагласио је предсједник Српског клуба у ПД ПС БИХ Ненад Стевандић.

Универзитетски професор из Сарајева Енвер Казаз оцјењује за Н1 да је пут БиХ према НАТО чланству враћен на оне стазе које је захтијевао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Сматра да су бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, практично, дали кључ у руке институцијама Републике Српске.