latinica  ћирилица
21/11/2019 |  21:34 ⇒ 22/11/2019 | 07:41 | Аутор: РТРС

Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО, главни циљ је ЕУ (ВИДЕО)

Тачно је да посљедња два дана сви причају о Програму реформи БиХ, највише опозиција, а треба знати да је он закључан у Предсједништву БиХ, има 25 страна, и коментарисати га, а не знати шта у њему пише је и више него неозбиљно. Ово је истакао замјеник пресједавајућег у ПД ПС БиХ Небојша Радмановић гостујући у нашој емисији Печат.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

- Ни ја нисам имао прилику да видим тај документ, али сам разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, и он ми је пренио оно што сви знамо. У документу стоји изричито да његово усвајање не прејудицира чланство у НАТО. Оно што је јасно да ћемо документ отворити када почне функционисати Савјет министара, али ја сам миран по том питању - изнио је јасан став Небојша Радмановић.

Он је коментарисао и највећи дио садржаја документа Програм реформи БиХ. 

- Тачно је да се у документу највише говори о реформи Оружаних снага. БиХ је потребна реформа. Лично мислим да треба бити мањи број припадника Оружаних снага. Превише средстава се троши. Треба то смањити на разуман број и направити ефикасније снаге, а то је и пут ка демилитаризацији - навео је Радмановић.

 Он се осврнуо и на улогу странаца у изради документа Програм реформи у БиХ.

- Важно је што је рекао британски амбасадор. У Сарајеву се стварала клима да је то замјена за неиспуњени услов за МАП, што апсолутно није тачно. Свако документ тумачи на свој начин, а он је под кључем у Предсједништву БиХ- изјавио је он.

Радмановић је коментарисао и јуче одржану хитну сједницу ПД ПС БиХ.

- По захтјеву нажалост четири посланика из Републике Српске да се промјени један члан у Пословнику на штету Српске. То је примјер какав није забиљежен нигдје и никада. Наравно, гласали су сви Бошњаци, и то је прошло, онда знате колико је то корисно за Републику Српску. Измјенити Пословник у члану у којем се удара на равноправност изабраних у Парламенту, а самим тиме и на равноправност народа, то је катастрофа. У протеклих 20 година увијек се нешто покушава отети, и посљедице ће тек доћи на наплату - тврди Радмановић.

Према његовим ријечима нови Савјет министара требао би се формирати можда и до Нове године.

- Сви у БиХ су чекали да Предједништво именује предсједавајућег Савјета министара. Тридесет и пет дана траје процедура, и не треба бити оптимистичан баш толико, али када смо чекали оволико, и тих неколико дана више неће представљати проблем, иако би сви желили да то буде прије празника - поручио је Радмановић.

Он је додао да пуно очекује од новог пресједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије.

- Не само ја, већ сви из СНСД-а очекујемо много од новог сазива. Међутим, тај рад не зависи само од једне екипе, знамо како функционише Савјет министара, 3+3+3. Наш главни циљ је пут ка Европској унији - закључио је Небојша Радмановић, гостујући у нашој емисији Печат.