latinica  ћирилица
22/11/2019 |  08:00 | Аутор: СРНА

У Сарајеву почињу Дани Српског пјевачког друштва "Слога"

У Сарајеву вечерас почиње хорски фестивал, који организује Српско пјевачко друштво "Слога" на којем ће до недјеље, 24. новембра, наступити хорови и ансамбли из БиХ, Србије и Црне Горе.
СПД "Слога" (Фото: Facebook) -
СПД "Слога" (Фото: Facebook)

- Уз двије концертне вечери сви хорови ће заједно пјевати и на Светој архијерејској литургији, па ће тиме овај фестивал ревијалног типа пружити потпуну нову димензије хорског заједништва која је данас запостављења у мору такмичарских фестивала - рекао је данас Срни диригент Стефан Мојсиловић.

Према његовим ријечима, осим домаћина наступиће и хорови Прво београдско певачко друштво, Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке, Црквени хор "Свети Марко" из Подгорице, Српско православно црквено пјевачко друштво "Побратимство" из Фоче, Хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву са Пала, Женски вокални ансамбл "Дар" из Бањалуке и Мушки вокални ансамбл "Појци Храма Светог Саве" из Београда.

Он је додао да ће се хоровима на литургији придружити и Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Отварање Фестивала, који се одржава благослов и покровитељство Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, биће вечерас у 19.00 часова у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице.

- Другог дана фестивала, осим активности предвиђених за хорове-учеснике, у плану је још један концерт, овог пута у Дому Оружаних снага у Сарајеву, такође у термину од 19.00 часова - навео је Мојсиловић.

Фестивал ће бити затворен у Саборној цркви, гдје ће заједнички хор свих учесника пјевати на Светој архијерејској литургији у недјељу од 9.00 часова.

Мојсиловић истиче да се очекује заједничко пјевање више од 150 хорских извођача који ће својим гласовима уприличити овогодишњу јубиларну прославу 800 година од самосталности Српске православне цркве и оснивања Митрополије дабробосанске.

- Ово је уједно и једини хорски фестивал ове врсте у Сарајеву који ће наставити традицију хорских сабрања које `Слога` његује од оснивања и давне 1888. године. Посебан циљ овог фестивала јесте да `Слога` са својом познатом историјом и традицијом окупи хорове који већ имају завидну репутацију, а и оне који су недавно основани, чиме ће допринијети развоју наше хорске културе, односно развоју аматеризма, из кога се касније могу очекивати и већи стваралачки резултати - рекао је Мојсиловић.

Фестивал ће трајати до недјеље, 24. новембра.