latinica  ћирилица
22/11/2019 |  09:16 ⇒ 09:32 | Аутор: РТРС

Дени Божић у Добој довео Ђоковића, Теслу, Ћопића, Андрића, Глоговца... (ВИДЕО)

Добој красе бројни мурали које је сликао надарени младић из овог града Дени Божић.
Добој красе бројни мурали које је сликао надарени младић из овог града Дени Божић -
Добој красе бројни мурали које је сликао надарени младић из овог града Дени Божић

Иако их је до сада урадио скоро 300, скромно каже, још сматра да је тек почео и да вријеме у коме ће стварати још значајнија дјела тек долази.

Затекли смо га на дјелу, када је радио, како каже, силуету неког непознатог. То је само један од скоро 300 мурала које је поклонио граду Добоју, замјењујући ишаране и неуредне зидове зграда, препознатљивим и нама драгим ликовима из свијета филма, културе, спорта и других области. Ђоковић, Тесла, Ћопић, Андрић, Глоговац, скоро да је тешко и набројати сва позната имена која су постала дио добојског идентитета.

- Дијелом је то моја иницијатива, дијелом у договору са станарима. Већина нас би хтјела на зиду да види личност која заслужује, тако да немам ништа лично против. Ако је у питању позната личност онда се заинатим, сједнем за компјутер и тражим ту неку фотографију која баш осликава дату личност, да "упецам" тај карактер - каже Божић.

Поред познатих домаћих и свјетских имена на муралима су и локалне личности, препознатљиве и драге многим становницима. Добојски рукометаш Ђоко Лаврнић, само је један од њих.

Четкица, канта с бојом и слушалице на ушима.То су реквизити по којима га препознају Добојлије. Овај пут послужио се и љествама, јер је мурал нешто већих димензија.

- Пракса је чудо. Већину мурала сам урадио с љеставама, тако да није спорно радити с љествама на већим висинама. Идеално би било радити с корпом, с дизалицом ,али тешко је доступна тако да се ослоним на љестве - додаје Божић.

Дени Божић је сликар аматер, чији таленат су препознали најприје родитељи, а потом и наставници у школи. Уписао је и академију, али је убрзо схватио да су његови интереси другачији. Од 2014., када је Добој доживио катастрофалну поплаву, одлучио је да на свој начин уљепша град.

- Ово је одличан вентил да се избаци све што треба да се избаци, игром случаја то су мурали, зидно сликарство. Овдје имам неку слободу и то је то. Ако је ишта остало с академије то је коментар једног професора, да умјетник увијек слика себе. Сваки рад је личан па и онај који је наручен или туђа идеја, опет је личан - навео је Божић.

Осим у Добоју мурале је радио и у Мостару, Модричи и другим градовима.

- Али има их три, четири који су ми фаворити. Рецимо мурал Љубише Самарџића. Баш сам задовољан како је испао. Реакције су углавном позитивне. Зна бити шаљивих коментара које цијеним, али цијеним и оне негативне. Све је то неки вјетар у леђа - додао је Божић.

Осим мурала Дени ради све што око може да види и рука нацрта. Ове године по други пут учествовао је у културној манифестацији "Аматерска палета Добоја". Не посустаје, каже, тек је започео, па ће његови мурали, сигурни смо, украшавати зидове многих радова.