latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:02 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Ухваћени исламиста организовао нападе у Русији и Њемачкој

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу идентификовало је кључног исламисту који је ухваћен у Сирији, а који је, наводно, организовао нападе у Русији и Њемачкој, пише лист Хуријет.
Сулејман Сојлу (Фото: trt.net.tr) -
Сулејман Сојлу (Фото: trt.net.tr)

Сојлу је рекао да је овај човјек, наводно, испланирао и наредио бомбашки напад у Русији 2018. године, као и напад у супермаркету у Њемачкој 2017. године.

Турска указује на борбу против Исламске државе поводом оптужби да ће њена офанзива на сјеверу Сирије против курдских бораца омогућити обнављање ове милитантне исламске организације.

Сојлу је рекао да се осумњичени зове Абу Џихад Ел Дин Ел Насир Убејде и да је у притвору у Сирији подвргнут испитивању, у области која је под контролом Турске.

- Ухватили смо припадника Исламске државе који је истакнути члан и познат као лице које прави бомбе и организује самоубилачке бомбашке нападе - рекао је турски званичник.

Није прецизирано са којим се нападом у Русији 2018. године овај исламиста доводи у везу. У нападу у сјеверној њемачкој луци Хамбург 2017. године, Палестинац стар 26 година убио је једну особу и ранио шест хладним оружјем у једном супермаркету.

Анкара је објавила да је заробила неколико лица из "ужег круга" убијеног вође ИД Абуа Бакра Ел Багдадија, укључујући једну од његових супруга, сестру и кћерку.