latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:34 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Сребреница: Отровано седам напуштених паса?

У Сребреници је угинуло седам паса луталица, прописно стерилисаних, вакцинисаних и обиљежених чиповима, и сумња се да су отровани, рекао је данас предсједник Удружења за заштиту животиња "Силвер дог" у овом мјесту Велимир Стојановић.
Отровани пси, Сребреница - Фото: СРНА
Отровани пси, СребреницаФото: СРНА

Стојановић је рекао да су пси угинули прије два дана у близини Дома здравља.

- Прво су угинула четири пса, а недуго потом још три, од којих један у аутомобилу на путу до најближе ветеринарске станице у Братунцу у којој је требало да му се укаже помоћ - навео је Стојановић.

О овом случају обавијештени су Полицијска станица и општинска инспекција. Сачињен је записник и издат је налог да се изузму узорци крви угинулих паса како би се утврдио узрок смрт.

Цвијетин Максимовић, начелник Одјељења за привреду општине Сребреница, у чијој је надлежности рјешавање питања збрињавања паса луталица, потврдио је Срни да је дошло до угинућа паса, да се претпоставља да је ријеч о тровању, а један угинули пас је превезен на Ветеринарски факултет Сарајево да се обави обдукција и тачно утврди узрок смрти.

Максимовић каже да су остале угинуле животиње прописно закопане, те да ово није први случај тровања паса луталица, јер је сличних инцидената било и претходних година.

Он је истакао да се већ двије године води активност за изградњу прихватилишта за псе, али да су се грађани противили изградњи на претходне двије локације и да је Скупштина општине прије два мјесеца одредила локацију и донијела одлуку да се азил за псе гради на локалитету Љељендо, 20 километара југозападно од Сребренице.

- Обезбијеђена су и одређена средства и започете активности на припреми законске документације и одређене локације за изградњу центра за псе - рекао је Максимовић.

Према његовим ријечима, у ову активност укључено је и Удружење "Силвер дог" и заједно настоје да обезбиједе средства да би се идуће године изградило прихватилиште које би задовољило прописане стандарде и обезбиједило услове за хумани боравак и третман напуштених паса.

Општина Сребреница претходних година издвајала је од 5.000 до 10.000 КМ и ангажовала фирму "Глог" из Источног Старог Града за хватање и збрињавање паса луталица са сребреничких улица.

Максимовић каже да су ефекти тих акција били слаби и да неодговорни власници напуштају или из других средина довозе и остављају псе у овом мјесту што доводи до њиховог премножавања.

- Ове године организована је само једна акција хватања паса луталица. Неутрошена средства за ту намјену уложићемо за припрему локације и документације за изградњу савременог прихватилишта за псе за што је, према процјени, потребно од 30.000 до 40.000 КМ - рекао је он.

Он је изразио наду да ће у сарадњи са "Силвер догом" наићи на разумијевање и подршку међународних донатора да добију потребна средства за ту намјену, од којих био дио био утрошен за изградњу прихватилишта, а дио за обезбјеђење опреме и хране за псе који буду збринути, те ветеринарске услуге.

"Силвер дог" већ неколико година дјелује у Сребреници и његови активисти и љубитељи животиња збринули су и воде бригу о педестак напуштених паса.