latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:49 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина да схвати да Београд не пристаје на уцјене

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да Приштина треба да схвати да се сва неријешена питања рјешавају дијалогом, а не уцјенама и то након што се укину антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије.
Марко Ђурић - Фото: РТС
Марко ЂурићФото: РТС

Ђурић је навео да је годину дана од увођења антицивилизацијских такса од сто одсто на производе из централне Србије и неуспјеха дијела међународне заједнице да на простору западног Балкана обезбиједи поштовање вриједности на којима почива савремена Европа.

- Једној бахатој и самовољној групи албанских политичких лидера у Приштини дозвољено је да крши Цефта и многе друге споразуме иза којих је својим ауторитетом стала ЕУ - рекао је Ђурић, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је нагласио да се, нажалост, испоставило да они који су донијели одлуку о увођењу ове трговинске блокаде нису усамљени у безумљу, већ да међу албанским политичким структурама на Космету постоји консензус да се са Београдом и даље треба разговарати језиком уцјена и притисака.

- Продуктиван дијалог је веома тешко водити са неким ко непрестано доказује своју вјероломност и жељу да своју вољу намеће једностраним манифестацијама силе, и чак се поноси неспособношћу и неспремношћу да спроводи преузете обавезе и поштује дату ријеч - закључио је Ђурић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић рекао је јуче да је Србија због приштинских такса изгубила готово 400 милиона евра, док су земље из окружења дуплирале извоз на подручје Косова и Метохије.