latinica  ћирилица
22/11/2019 |  13:17 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Односи Београда и Скопља веома добри и са више повјерења

Београд и Скопље имају веома добре односе са више повјерења него раније, а осим Косова и Метохије, немају ниједно отворено питање, оцијенили су предсједници Србије и Сјеверне Македоније, Александар Вучић и Стево Пендаровски.
Александар Вучић (Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb)

Вучић је након сусрета у Палати Србија у Београду рекао на заједничкој конференцији за новинаре да је са Пендаровским разговарао искрено и отворено о свим кључним питањима, билатералним односима и регионалним иницијативама, те кључним регионалним питањима.

- Београд и Скопље имају веома добре односе, са више поверења него прије годину-две и ти односи ићи ће само у бољем смеру - рекао је Вучић.

Што се тиче припадника македонске националне мањине у Србији и српске у Сјеверној Македонији, Вучић је рекао да је Пендаровском предао писмо у вези са изградом српског културног центра у Скопљу, те додао да ће исто то бити урађено за македонски културни центар у Београду.

- Имаћемо одређене заједничке инцијативе како да наша деца уче српски и македонски језик, да се омогући деци да могу да говоре оба језика - додао је Вучић.

Он је навео да је поносан на договор о "малом Шенгену" који су направили Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, јер је то будућност региона и паметан избор за опстанак и останак на огњиштима.

- У условима када не знате куда иде Европа веома је важно, не да понудимо алтернативу томе, него да разумемо да имамо обавезу да урадимо сами оно што морамо. Сигуран сам да ће ова иницијатива донети бољитак и добре односе наших народа и земаљa - рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија нема према Сјеверној Македонији и Македонцима никакве захтјеве, него само добру сарадњу.

- Ми смо ваљда једини који ништа не тражимо од Северне Македоније ни из прошлости ни у садашњости. Једино тражимо да добро сарађујемо и лепо живимо једни поред других у будућности и то је моја порука за Скопље и људе у Северној Македонији. Само хоћемо да прихватите нашу пружену руку и ништа више. Задовољни смо нашим односима који су веома добри, а верујем да могу бити још бољи - рекао је Вучић.

Пендаровски је рекао да је са Вучићем током прве посјете Београду разговарао о темама од заједничког интереса за обје државе и народа.

Он је навео да је ова посјета још једна потврда добросусједских односа и разумијевања двије земље које су посвећене изградњи међусобних односа и шире у региону.

- Повезује нас дубока историјска традиција и заједничка визија о будућности у еворпској породици. Са Вучићем смо закључили да су односи двије земље одлични, без спорних тачака, заложили смо се да о различитим гледиштима дискутујемо као пријатељи - додао је Пендаровски.

Он је додао да за Сјеверну Македонију не постоји друга одржива алтернатива осим чланства у ЕУ и да Скопље остаје дугорочно опредијељено за европске интеграције.

Пендаровски је рекао да га радује што и Скопље и Београд упућују поруке да је за западни Балкан чланство у ЕУ једина гаранција просперитета и одржива опција.

Када је ријеч о Косову, Пендаровски је истакао да рјешење које договоре Београд и Приштина мора да доприноси регионалној стабилности и безбједности и да не смије залазити у суверенитет других земаља региона.

- Морамо се окренути будућности, да наше капацитете усмјеримо ка економији као предуслов да грађани живе боље и регион у цјелини. Потребна нам је боља инфраструктура, повезивање - рекао је Пендаровски и изразио наду да ће бити домаћин Вучићу идуће године.