latinica  ћирилица
22/11/2019 |  13:56 | Аутор: СРНА

СДС ће затражити сједницу НСРС о реформи одбране

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић најавио је данас да ће Клуб посланика ове странке затражити посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске о документу о реформи одбране који је усвојило Предсједништво БиХ.
Мирко Шаровић - прес - Фото: РТРС
Мирко Шаровић - пресФото: РТРС

- Наша оцјена је да овај документ, у суштини, уводи БиХ и Републику Српску, што се нас посебно тиче, директно у НАТО процес интеграција - рекао је Шаровић након сједнице Предсједништва СДС-а у Бијељини и додао да је то закључак у складу са информацијама које у странци имају, а релевантне немају, као ни документ.

Шаровић је навео да документ није разматран на сједници Народне скупштине Републике Српске, оцјењујући да је то директно у супротности са скупштинском резолуцијом која говори о војној неутралности и принципу да је, када је ријеч о војном сврставању, Република Српска у том војно безбједносном смислу тамо гдје је и Србија.

- Сматрамо да је прије усвајања и слања документа у Брисел у сједиште НАТО-а било неопходно да се о томе поведе расправа унутар земље - додао је Шаровић.

Он сматра да нема разлога за било какву тајност јер је ријеч о стратешком документу о питању које интересује сваког грађанина Републике Српске.

- Ријеч је о једном од најважнијих докумената у посљедњих неколико година, стратешком када је у питању Република Српска и ако није тако важан, као што тврди члан Предсједништва БиХ из Републике Српске /Милорад Додик/, зашто се држи у тајности и шаље у НАТО штаб у Бриселу и зашто на њега сагласнот треба да да команда НАТО-а - упитао је Шаровић.

Он је оцијенио да то јасно упућује да тај документ "има много далекосежнију улогу и да на неки начин потпуно јасно врши активирање Акционог плана за чланство /МАП/".

Шаровић је навео да документ има другачији назив и много је мањи по садржају од првобитног.

Предсједник СДС-а сматра да ће ово питање обиљежити цијелу наредну годину, те најавио да ће, осим расправе у Народној скупштини, повести разговоре у свим општинским организацијама странке и обавијестити јавност наредних дана.

Одговарајући на питања новинара, Шаровић је рекао да су позитивна реаговања из Србије и Русије на овај документ на основу информација које им је дао Додик, иако немају увид у документ, те додао да су неке земље ЕУ оцијениле да је ријеч о одблокираном путу БиХ ка чланству у НАТО.