latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:10 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

ФЗО: Вишеструка корист од сарадње са руским фармацеутским компанијама

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић нагласио је да је заинтересованости руских фармацеутских компанија за тржиште Републике Српске само још један од показатеља изузетно добрих односа и успјешне сарадње институција Српске, а посебно српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са Руском Федерацијом.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

За Фонд здравственог осигурања Српске је од изузетног значаја што су руске фармацеутске компаније показале заинтересованост за тржиште Српске, навео је Кустурић, и додао, да у и том смислу очекују сарадњу с Агенцијом за лијекове и медицинска средства БиХ које би са своје стране требало да учине све да релеватне фармацеутске куће из Русије добију дозволу за промет на тржишту БиХ.

Ово је посебно значајно, јер је ријеч о фармацеутским компанијама које лијековима снабдијевају велика тржишта и остварују изузетне резултате у ефикасности лијечења.

Увођењем руских фармацеутским компанија на тржиште БиХ и Републике Српске подразумијеваће и бољу снабдјевеност тржишта лијековима и могућност да ФЗО на овај начин за своје осигуранике проширује листе лијекова које финансира. Такође, са већом понудом лијекова отвара се могућност креирање нових цијена које иду у прилог како осигураницима, тако и Фонду, посебно у смислу рационализације трошкова, наглашавају из Фонда.