latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:18 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Решић: Одобрен новац за пројекте у Власеници, Вишеграду и Петрову (ВИДЕО)

Влада Републике Српске усвојила је данас одлуку о суфинансирању пројеката изразито неразвијених и неразвијених локалних заједница у Српској којом је новац додијељен општинама Власеница, Вишеград и Петрово, изјавила је министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.
Лејла Решић - Фото: РТРС
Лејла РешићФото: РТРС

Решићева је на конференцији за новинаре подсјетила да Влада у 2019. години има додатних 300.000 КМ за суфинансирање пројеката ове категорије локалних заједница код такозваних трећих лица.

- До сада смо имали једну одлуку на основу које је више од 100.000 КМ додијељено општинама Невесиње, Берковићи, Језеро, Пелагићево, Калиновик, Кнежево и Рудо. Данас смо додијелили новац и за Власеницу, Вишеград и Петрово. Министарство је до сада суфинансирало пројекте са 165.000 КМ, а привукли смо укупно милион КМ инвестиција у ове општине што је за њих веома значајно - нагласила је Решићева.

Према њеним ријечима, до краја године је на располагању још око 100.000 КМ.

- Већ имамо пројекте које комисија валоризује и до краја године очекујемо да ћемо их помоћи и утрошити преостали новац -  истакла је она.

Коментаришући примједбе начелника појединих општина да су добили мале износе, Решићева је навела да нема званичних примједби.

- Постоји грант и правилник и критеријуми на основу којих се средства дијеле, а тако се дијеле већ 10 година. За 10 година је изразито неразвијеним и неразвијеним општинама додијељено више од 36 милиона КМ. Никада нисмо добили званичне налазе да смо урадили нешто погрешно, те да неко није добио новац, нити је ревизијом икада утврђено да се средства дијеле ненамјенски, погрешно или да правилник није добар - рекла је Решићева.

Она је нагласила да су информације у вези са одлукама о додјели 1.000 КМ неким локалним заједницама извучене из контекста јер су 2012. године када је пуштена у употребу централна база матичних књига имали обавезу да изразито неразвијеним и неразвијеним општинама помогну набавком опреме да би оне могле да се укључе у електронску базу.

- Тада смо за те намјене дали више од 200.000 КМ. Телеком оператер из својих разлога није покрио сигурном везом све мјесне канцеларије у руралним подручјима. Остала је обавеза да, када буде успостављена сигурна веза, завршимо тај поступак. Током ове године смо обавијештени да сада и те канцеларије имају сигурну везу, њима буквално треба по један рачунар и због тога је донесена та одлука - појаснила је Решићева.

Она је нагласила да су то намјенски одређена средства.

Решићева је рекла да је Влада Српске усвојила и Одлуку о степену развијености јединица локалне самоуправе за 2020. годину.

- Наша законска обавеза је да утврђујемо ову одлуку на крају сваке године за наредну годину. Народна скупштина Републике Српске је у септембру усвојила девет критеријума на основу којих доносимо ову одлуку. На основу тога у 2020. години имаћемо 18 развијених јединица локалне самоуправе, 10 средње развијених, 15 неразвијених и 20 изразито неразвијених - навела је Решићева.

Она је прецизирала да је разлика у односу на прошлогодишњу одлуку у томе што је општина Нови Град прешла из категорије средње развијених у неразвијене, а општина Пелагићево из неразвијених у изразито неразвијене.

- То нису велике осцилације и највећи узрок ових помјерања, посебно када је ријеч о Новом Граду, јесте демографско стање. То није трајна категорија, а у годинама које су иза нас Добој или Шамац били су у категорији неразвијених општина, па су се вратили међу средње развијене и развијене. Ово је промјењива категорија, зависи од критеријума и утврђује се сваке године - рекла је Решићева.