latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:53 | Аутор: СРНА

Просјечна плата у октобру 910 КМ

Просјечна октобарска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 910 КМ и номинално је већа за 0,1 одсто, а реално мања за 1,1 одсто у односу на њен септембарски износ, подаци су Републичког завода за статистику.
Конвертибилне марке - Фото: РТРС
Конвертибилне маркеФото: РТРС

Највећа просјечна октобарска плата након опорезивања у износу од 1.389 КМ била је у области финансијске и дјелатности осигурања, док је њен најнижи просјек од 637 КМ био у грађевинарству.

Највећи номинални раст октобарске плате након опорезивања у односу на исти мјесец прошле године од 15,3 одсто био је у административној и помоћној услужној дјелатности.

Просјечна октобарска бруто плата износила је 1.412 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у октобру у односу на септембар веће су за 1,2 одсто, док су у односу на исти мјесец прошле године у просјеку веће за 0,2 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у октобру од шест одсто забиљежен је у одјељку алкохолна пића и дуван шест одсто због више цијене дувана, док је највећи пад цијена од 11 одсто био у одјељку одјећа и обућа због сезонских снижења конфекције и обуће током године.