latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:11 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

За социјално збрињавање радника 900.262 КМ

Влада Републике Српске одобрила је данас исплату 900.262 КМ за социјално збрињавање радника, односно за потпуну и дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 794 радника из 34 предузећа који су процесом стечаја и ликвидације предузећа остали без посла.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

На сједници у Бањалуци донесена је одлука о степену развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској за идућу годину, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Развијене јединице локалне самоуправе су Бањалука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Станари, Теслић, Требиње и Угљевик.

Средње развијене јединице локалне самоуправе су Билећа, Брод, Козарска Дубица, Котор Варош, Милићи, Модрича, Соколац, Србац, Фоча и Челинац.

У саопштењу се наводи да су неразвијене јединице локалне самоуправе Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Нови Град, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

Изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Влада Републике Српске суфинансираће пројекате неразвијених и изразито неразвијених општина.

Општина Власеница ће реализовати пројекат "Побољшање енергетске ефикасности јавне расвјете у урбаном подручју општине Власеница" у укупном износу од 30.000 КМ, а општина Вишеград пројекат "Модернизација Дома здравља - унапређење ултразвучне дијагностике", чија је вриједност 16.737 КМ.

Општина Петрово реализоваће пројекат "Унапређење образовања Петрово", у укупном износу од 15.000 КМ, додаје се у саопштењу

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о унапређивању квалитета рада Завода за образовање одраслих путем реорганизације и задужила Министарство просвјете и културе да у сарадњи са овим заводом дефинише правце реорганизације његовог рада у складу са новим потребама тржишта рада.

Осим досадашњих послова, посебна пажња биће посвећена јачању професионалног развоја појединца и његовог активног укључивања на тржиште рада преко развоја, унапређивања, спровођења програма за образовање одраслих и вредновања квалитета образовања одраслих у Српској, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Стратегијом развоја образовања Републике Српске за период 2016-2021. године препозната је потреба за цјеложивотним учењем и пружањем могућности за континуирано стицање нових, функционалних и оперативних знања кроз омогућавање даљег образовања одраслих, односно могућност доквалификације, преквалификације и континуираног стручног усавршавања током цијелог радног вијека.

Влада Српске усвојила је Информацију о завршетку реализације пројекта "Социјализација дјеце Републике Српске 2019" у оквиру којег је 2.100 лица боравило у Бечићима у десетодневним смјенама.

Буџетом Јавног фонда за дјечију заштиту, који реализује пројекат, за спровођење је предвиђено 1.150.000 КМ, а утрошено је 1.122.440 КМ или 98 одсто.

Утрошак је био у складу са буџетом и утврђеном динамиком пројекта, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Реализација овог пројекта планирана је буџетом и програмом рада Јавног фонда за дјечију заштиту и за наредну годину, од маја до септембра.

Пројекат "Социјализација дјеце Републике Српске" Јавни фонд за дјечију заштиту реализује осамнаесту годину и у њему је учествовало више од 32.319 лица, дјеце из 12 најосјетљивијих категорија и одраслих /васпитача, стручног особља, родитеља-пратилаца дјеце са сметњама у развоју.

Обухваћена су дјеца на подручју Српске чије одрастање је осујећено неповољним породичним, социјалним и материјалним условима, здравственим и развојним проблемима.

Они заједно са талентованом дјецом и истакнутим спортистима, на инклузивном принципу, проводе десет /или осам/ дана у одмаралишту на мору.

Узраст дјеце је од шест до 15 година, а за лица са сметњама у развоју до 17 година.

Најзначајнији партнери Фонда у реализацији пројекта током ове године били су центри за социјални рад - службе социјалне и дјечије заштите.

Остали партнери су релевантне институције Владе, Борачка организација Републике Српске, друге републичке организације и удружења, специјализоване установе социјалне и дјечије заштите, невладин сектор, здравствене установе, универзитети Српске и појединци.

Реализацијом пројектних циљева пружа се директна подршка задовољавању развојних потреба дјеце и социјализације дјеце, као и породицама у остваривању њихове заштитне, економске и васпитне функције.