latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:45 ⇒ 15:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Баке и дједови у Хрватској против обавезе издржавања унука

Синдикат пензионера Хрватске и Хрватско удружење за равноправно родитељство затражили су данас измјену Породичног закона и Закона о привременом издржавању у дијелу који се односи на обавезу бака и дједова на издржавање унука јер се тиме, како наводе, угрожава материјално, психолошко и здравствено стање старијих особа.
Старост и младост (Фото: Thinkstock) -
Старост и младост (Фото: Thinkstock)

Синдикат и удружење позвали су Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику на измјене закона, упозоривши да им се обраћају старије особе ради бесплатне правне помоћи због присилне наплате издржавања за унуке, док, кажу, истовремено немају новца ни за сопствене потребе.

- Осим тога, пријети им могућност губитка права власништва над једином некретнином у којој станују - наводе синдикат и удружење, додајући да то психолошки негативно дјелује и лоше утиче на њихово здравствено стање, преноси Хина.

Притужбе старијих особа, које се жале на институт издржавања унучади, односе се на Породични закон уведен 2014. године.

Законом се прописује могућност да баке и дједови по родитељу који не плаћа издржавање, а дужан је да га плаћа, буду судски присиљени да плаћају издржавање унуцима.

У саопштењу Синдикат и Удружење наглашавају да код доношења законских рјешења не треба водити рачуна само о материјалној добробити дјетета, него и о емоционалном односу чланова породице, јер су најчешће дјеца трауматизована због породичних сукоба у вези с издржавањем.

Упозоравају да се у Хрватску уводе правила којима се шири круг обвезника издржавања, умјесто успостављања ефикасног механизма наплате издржавања од родитеља.

Због тога синдикат и удружење предлажу оснивање алиментационог фонда који би се активирао у случајевима када родитељ због губитка посла или болести не може да подмирује финансијске обавезе према дјетету одређене пуномоћном судском одлуком.

Они предлажу и да буду разрађени критеријуми за дједове и баке који оправдано не могу да преузму обвезу издржавања унука.