latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:59 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Смијењено руководство Завода у Пазарићу; Затражено процесуирање одговорних

Након великог притиска јавности,који је услиједио послије објављивања шокантних фотографија везане дјеце, Влада Федерације БиХ смијенила је директора, Управни и Надзорни одбор Завода за збрињавање ментално обољеле дјеце и омладине у Пазарићу.

Истовремено, полиција и федерална инспекција ушле су у Завод како би се утврдиле све чињенице у вези са тим случајем. Подсјећамо, прије два дана федерални посланик Сабина Ћудић објавила је фотографије дјеце с посебним потребама која су везана за радијаторе и намјештај, што је шокирало јавност, а грађане Сарајева извело на протесте.

И поред смјене комплетног руководство Завода у Пазарићу, грађани и данас на протестима испред зграде федералне Владе у Сарајеву. Траже процесуирање одговорних за нечовјечно поступање према дјеци с посебним потребама и расвјетљавање случаја који је шокирао јавност.

- Влада ФБиХ није никад добила званични документ о повреди права дјеце у тој установи. Мора се утврдити права истина, јер од истине нико не смије бјежати - каже Веско Дрљача, министар рада и социјалне политике ФБиХ.

Многи родитељи чија су дјеца била или су још у Пазарићу охрабрили су се да јавно проговоре о третману у том заводу. Очекивано, искуства су различита.

- 2018. године сам се затекао у Заводу и видио један призор. Своје дијете које је било свезано преко стомака за кревет. Рекли су да је то превентива, да они могу бити агресивни и да то морају. Мени је постало чудно јер није никада исказивао агресивност у породичним ситуацијама - прича Нурфет Кишметовић, родитељ дјетета смјештеног у Заводу у Пазарићу.

У јавности се распламсала и полемика да ли је тзв “фиксирање“, што је обични еуфемизам за везивање, дозвољена метода и ако јесте, како је учинити што хуманијом.

- Видјели смо да су у Пазарићу услови добри, па смо одлучили да мог унука ту смјестимо. Посебно смо задовољни особљем, те хигијеном, исхраном. У већини случајева чланови породице у посјету долазе ненајављени и никада нису видјели или затекли нешто што би указивало на лош третман према штићеницима - додаје Славко Вучичевић, дјед унука смјештеног у Завод у Пазарићу.

Омбудсмани БиХ опрезни у закључцима, траже да се прво огласи струка и поручују да се не смије дозволити жигосање свих запослених у Заводу у Пазарићу.

- Струка ћути, не оглашава се а они су ти који требају рећи да ли је и када у којим ситуацијама дозвољено фиксирање тј везивање - упозорава Љубинко Митровић, омбудсман БиХ.

Сада већ бивши директор Реџеп Салић није се успротивио одлуци владе, напротив нада се да ће смјена помоћи санирању стања у Заводу. Изразио је наду да ће ново руководство наставити реформе и искорјењивање криминала који је открио. Нови протест грађана због проблема у Заводу у Пазарићу заказан је за сутра.

Повезане вијести:

Затражено процесуирање одговорних у Заводу Пазарић (ФОТО)