latinica  ћирилица
22/11/2019 |  17:24 ⇒ 23/11/2019 | 14:08 | Аутор: РТРС

Српској потребни озбиљни партнери на нивоу БиХ; Ратификацију чекају бројни пројекти

Очекивања Републике Српске од формирања Савјета министара су велика - 13 мјесеци блокирана су милионска средства, а ратификацију чекају бројни пројекти веома важни за Српску и БиХ.

Предсједница Жељка Цвијановић очекује да се коначно почне примјењивати механизам координације, јер како истиче до сада нису поштоване институције Српске у доношењу заједничких одлука.

Премијер Радован Вишковић каже да је из Републике Српске увијек порука да политика мора да се бави економијом и бољим животом грађана.

Стотине милиона марака блокиране су на рачунима заједничких институције, али и наставак кретања ка Европској унији, због неформирања Савјета министара. Предсједница и премијер Републике Срспке , очекују да ће са новим сазивом Савјета министара постојати боља сарадња.

- У предходном периоду није постојала права координација између различитих нивоа власти. Није постојало ни поштовање према Републици Српској. Све је било сведено на чисти терен политичких препуцавања и сада очекујемо да се та ситуација потпуно промијени - рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Радован Вишковић је истакао да је вријеме да се Савјет министара бави реалним сектором, економијом и инвестицијама које су 13 мјесеци блокиране.

Без Савјета министара нема сарадње ни са међународним финансијским институцијама- јасну поруку послали су из ММФа. Иако Српска функционише и без новца ММФ, предсједница Цвијановић истиче да се сарадња мора наставити како би били реализовани пројекти са другим организацијама..

- Терет највећи носе ентитетске владе, али за одређена питања је добро да имате координациону тачку, за одређене ствари које се дешавају на нивоу БиХ, и зато нам је потребан озбиљан партнер на нивоу БиХ и вјерујем да ћемо га коначно имати - нагласила је Цвијановићева.

Премијер Вишковић очекује да, најкасније почетком идуће године буде одобрен наставак друге фазе пројекта на изградњи Коридора "Пет це", обилазнице код Добоја, вриједне 150 милиона евра. Неизградњу граничног прелаза код моста Братољуб код Братунца - Вишковић назива спомеником глупости БиХ. Велика су очекивања и од око 200 милиона марака блокираних на рачуну Електропреноса БиХ .

Он је истакао да су то значајни бенефити и за Српску јер је она власник 42 одсто у том предузећу.

- То значи да ћемо енергетски сектор и сигурност наших грађана у снабдијевању електричном енергијом дићи на виши ниво, те ћемо омогућити значајном броју привредних субјеката да добију послове и раде за то предузеће. То значи ново запошљавање и инвестиције, нови ПДВ, порези, доприноси и то се све индиректно враћа у буџет Републике - рекао је премијер Српске.

И Градишка чека да утроши око 20 милиона евра грант средстава за водовод и канализацију, а већ неколико година у БиХ не распоређују се ни средства од "Џи ес ем лиценци" од оператера БиХ у износу неколико стотина милиона марака. Очекује се да ће реализацијом бројних до сада блокираних пројеката бити остварен раст бруто домаћег производа и коефицијента поврата ПДВ-а.