latinica  ћирилица
22/11/2019 |  18:16 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Ко ће бити нови министри и њихови замјеници у Савјету министара?

Предсједавајући Комисије за припрему избора Савјета министара Сташа Кошарац, за уторак је сазвао сједницу на којој би и формално требало да буде потврђено именовање Зорана Тегелтије.

Ко би све могао да чини Тегелтијин кабинет, званично, за сада је непознаница!? Незванично ипак, већ се говори о персоналим рјешењима за ресоре чију су расподјелу лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА раније договорили.

Одлазећи министри "поспремају" своје кабинете! Потенцијални залет "хватају" да у њих засједну! А они који остају лагодно чекају смјену власти. И не говоре много о персоналном саставу новог Савјета министара. Чак ни новоименовани предсједавајући. Чланове будућег кабинета, каже, зна, али не открива.

- Републици Српској треба да припадне Министарство спољне трговине и економских односа, Министарство транспорта и комуникација и Министарство за људска права и избјеглице. Имамо наравно и три мјеста замјеничка - каже Тегелтија.

Министарске позиције СНСД ће највјероватније попунити својим кадровима, уз преузету обавезу да о људским правима брине неко из реда oсталих, док ће три замјеничке подијелити са коалиционим партнерима – и то у ресору безбједности, одбране, те цивилним пословима.

Посљедњим ресором могао би да управља Маринко Чавара, још актуелни ХДЗ-ов предсједник Федерације. И преостале двије Хрватима припадајуће министарске функције, заузеће ХДЗ-ов кадар. О буџету ће по свему судећи и даље да брине Вјекослав Беванда. А о сектору правде или актуелни министар Јосип Грубеша или његов претходник Бариша Чолак - тренутно делегат у Дому народа БиХ. СДА предводи групу бошњачких партија којој су припали инострани послови, одбрана и безбједност.

- О томе се прича неких 4,5 мјесеци када је постигнута једна врста начелног договора али сасвим сам сигуран да ће СДА, као и увијек, испоштовати оно што су њене преузете обавезе - каже Денис Звиздић, потпредсједник СДА.

Радо би СДА да, у блоковској диоби, придобије дипломатију, раније већ резервисану за Бисеру Турковић, актуелног амбасадора у Катару.

Но тај ресор није мрзак ни Адилу Османовићу, тренутно са двоструком функцијом министра -посланика. Демократска фронта би, каже да рјешава нагомилане проблеме у ресору одбране. Радо би ту да виде Сифета Поџића, бх. делегата из прошлог мандата. До прије који дан, најизвјеснији и већ са искуством министар безбједности, био је Фахрудин Радончић. Но сада каже, страначки органи ће озбиљно размислити о "понуди".

- Желим да рашчистимо односе са СДА. Не желим математичку коалцију. Ја треба да будем министар безбједности, али се претходно мора постићи договор шта СДА мисли да ради када су у питању мигранти - истако је Радончић.

На персонална рјешења, ипак, тачку ће ставити странке и коалиције, прво кроз званичне приједлоге новоименованом предсједавајућем Савјета, а потом и гласањем у Парламенту.

Претходно, парламентарци би требало да потврде и именовање Тегелтије, ЦИК и СИПА да изврше провјеру кандидата за министре и замјенике. Све то у законском року од 35 дана. Оптимисти кажу, биће и раније - до Нове године.