latinica  ћирилица
22/11/2019 |  19:23 | Аутор: СРНА

Приједлог уговора за заштиту од поплава у Српској од 19 милиона евра

Савјет министара у техничком мандату утврдио је данас приједлог уговора о финансирању пројекта заштите од поплава у Републици Српској са 19 милиона евра, са роком отплате 25 година, укључујући грејс-период од пет година.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Споразум се закључује између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/, саопштено је из Савјета министара након данашње ванредне телефонске сједнице.

Ријеч је о другој фази реализације пројекта мјере заштите од поплава у Републици Српској, у оквиру које ће бити настављена изградња насипа у општинама у приоритетним подручјима.

Укупна вриједност ове фазе реализације пројекта процијењена је на 41,83 милиона евра. Уз 19 милиона евра кредита од ЕИБ-а, од домаћег доприноса и из других извора биће обезбијеђено још 22,08 милиона евра.

Приједлог уговора ће Министарство финансија и трезора доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника одреди министра финансија и трезора Вјекослава Беванду.

Савјет министара усвојио је иницијативу за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању пројекта "Водовод и канализација у Републици Српској - два" између БиХ и Републике Српске и ЕИБ-а у износу 30 милиона евра.

Пројект се односи на изградњу и обнову инфраструктуре за водоснабдијевање, отпадне и олујне воде на подручју 34 општине у Републици Српској, у периоду од 2020. до 2024. године.

Циљ пројекта је обезбјеђивање одговарајућих услуга водоснабдијевања и канализације за више од 216.000 становника.

Савјет министара у техничком мандату данас је на ванредној телефонској сједници утврдио Приједлог споразума о зајму од 15 милиона евра за пројекат "Рехабилитација и модернизација Пумпно-акумулационе хидроелектране `Чапљина`", ради замјене дотрајале опреме и модернизације постројења старог 40 година.

Ријеч је о споразуму између Њемачке развојне банке /КФВ/ и БиХ, коју представља Министарство финансија и трезора, Федерације БиХ, коју представља федерално Министарство финансија и Електропривреде "Хрватске заједнице Херцег-Босне" из Мостара - агенција за извршење пројекта, саопштено је из Савјета министара.

Очекује се да ће рехабилитацијом и модернизацијом бити повећана производња електричне енергије, као и расположивост хидроелектране за пружање помоћних услуга електроенергетском систему БиХ и блоку Србија/Хрватска/БиХ.

Индиректне користи од овог пројекта имаће локална заједница, као и сви корисници електроенергетског система у БиХ, истиче се у саопштењу.

Приједлог споразума ће Министарство финансија и трезора доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар финансија и трезора.

Рок отплате је 15 година, укључујући пет година грејс-периода.