latinica  ћирилица
22/11/2019 |  19:51 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Иницијатива за уговор са ЕИБ о 140 милиона евра кредита

Савјет министара у техничком мандату усвојио је иницијативу за вођење преговора ради закључивања уговора о 140 милиона евра кредита између БиХ и Европске инвестиционе банке за финансирање изградње дионице ауто-пута Поприкуше-Немила и Тарчин-Иван на Коридору "Пет це".
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Рок отплате кредита је 25 година, укључујући шест година грејс-периода, саопштено је из Савјета министара у у техничком мандату.

На дионици Поприкуша-Немила планирана је изградња 5,5 километара ауто-пута, што укључује тунел Голубиња у дужини око 3,6 километара, по два вијадукта и моста, надвожњак и петља Поприкуше.

Изградњом ове путне инфраструктуре знатно би била смањена саобраћајна удаљеност између Жепча и Зенице.

Дионица Тарчин-Иван укључује изградњу око 6,9 километара ауто-пута са два моста укупне дужине око 1,1 километар, одморалиштем, тунелом Иван у дужини 1,8 километара и привременим прикључком на магистрални пут М17.

Овим би било знатно смањено вријеме путовања између Сарајева и Мостара, наведено је у саопштењу.

Савјет министара у техничком мандату утврдио је и Приједлог уговора о зајму између БиХ и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у износу од 20 милиона евра за развој инфраструктуре трамвајског саобраћаја у Кантону Сарајево.

Средства ће бити употријебљена за санацију 19,5 километара двоколосјечне трамвајске пруге, што ће допринијети побољшању јавног превоза и позитивно утицати на квалитет ваздуха и заштиту животне средине.

Очекује се да ће пројект бити завршен до 31. децембра 2022. године.

Рок отплате зајма је 15 година, укључујући три године грејс-периода на отплату главнице, а приједлог уговора ће Министарство финансија и трезора у Савјет министара у техничком мандату упутити Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Савјет министара у техничком мандату именовао је Монику Мијић за вршиоца дужности руководиоца Канцеларије агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права.

Ова одлука донесена је на данашњој ванредној телефонској сједници Савјета министара у техничком мандату, а с циљем спречавања штетних посљедица по БиХ.

За вршиоца дужности агента изабране су Вања Бјелица Прутина и Белма Скалоњић.

Именовање је извршено до окончања конкурсне процедуре, а најдуже на период од три мјесеца, почевши од 26. новембра, додаје се у саопштењу.

На сједници је донесена и одлука о измјенама одлуке о именовању чланова заједничких тијела и чланова преговарачких тимова за спровођење Споразума о питањима сукцесије.

Измјенама одлуке за члана Заједничког одбора по питањима из Анекса А Споразума именована је министар одбране у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш.

Најављено је да је прва сједница Заједничког одбора за сукцесију покретне и непокретне имовине планирана за 3. децембар.

На приједлог Министарства безбједности, Савјет министара је донио одлуку о именовању делегације БиХ при Комитету експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности.

За шефа делегације БиХ одређен је Незир Пивић из Министарства правде, а чланови су представници надлежних БиХ институција, као и ентитетских и дистрикта Брчко.