latinica  ћирилица
22/11/2019 |  20:25 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Промовисани 21. "Градишки зборник" и 22. зборник "Истина о Србима"

У Културном центру у Градишци вечерас су представљени 21. број часописа за друштвена питања "Градишки зборник" и 22. број зборника "Истина о Србима" чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" у том граду.
Представљени часописи "Градишки зборник" и "Истина о Србима" - Фото: СРНА
Представљени часописи "Градишки зборник" и "Истина о Србима"Фото: СРНА

Уредник "Градишког зборника" Бојан Вујчић рекао је да су у овој публикацији заступљена 24 аутора са 27 радова и шест пјесама, док је рубрика "Сјећања" посвећена професору Лази Баврлићу и професорици Дивни Вукашиновић.

Вујчић је истакао да се "Градишки зборник", као и у прошлогодишњем јубиларном 20. издању, бави искључиво друштвеним темама, историјом, књижевношћу, етнографијом, социологијом, психологијом и музиком, те да је сада и технички унапријеђен, са фотографијама у боји и тврдим корицама.

У зборнику "Истина о Србима" ове године објављена су по три награђена поетска и прозна рада, те 11 одабраних радова који су пристигли на овогодишњи истоимени конкурс.

Прва награда за поезију припала је Милану Кузмићу из Добоја за пјесму "Мачков камен", а у категорији прозе најбоље оцијењена је прича "Пањ" Василија Карана из Бањалуке.

Друга и трећа награда за поезију додијељене су Бошку Гргићу и Љиљани Вујић Томљановић из Градишке, за пјесме "Кованице косо" и "Куле од пијеска".

Друга награда за прозно дјело припала је градишком књижевнику Ради Димитријевићу за причу "Руке моје баке", а трећа Момчилу Спасојевићу из Челинца за причу "Запис о умирању".

Предсједник градишке "Просвјете" Радана Вила Станишљевић рекла је да конкурс "Истина о Србима" траје више од двије деценије и једини је такав литерарни конкурс у Републици Српској чији је највећи квалитет то што је у пристиглим радовима увијек доминантна љубав.

Станишљевићева је истакла да Градишка може да буде поносна на то што "Градишки зборник" и "Истина о Србима" представљају јединствену творевину на језичком простору српског језика.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да "Градишки зборник" оставља писано свједочанство о догађајима, личностима и свему што се дешавало у овом граду, а да о квалитету зборника "Истина о Србима" говори велики број пристиглих радова са српског говорног подручја.

Илићева је истакла да ће Градска управа Градишка и даље подржавати издавање ових зборника, напомињући да је веома важно да и у наредним годинама задрже квалитет.