latinica  ћирилица
22/11/2019 |  20:42 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Хамзић: Из Завода Пазарић изузета документација

У Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце Пазарић спроведен је увиђај у којем је изузета сва потребна документација и докази који ће бити кориштени у даљем поступку који је покренут због шокантних информација о третману штићеника, изјавио је Срни портпарол Тужилаштва Кантона Сарајево Алем Хамзић.
Завод Пазарић - Фото: klix.ba
Завод ПазарићФото: klix.ba

Он је навео да је Кантонално тужилаштво формирало тужилачки тим за овај предмет који је данас руководио увиђајем у Заводу.

Са данашњег протеста грађана испред зграде Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ у Сарајеву затражена је смјена одговорних и њихово кривично процесуирање.

Један од захтјева грађана односио се на тражење одговорности институција БиХ, као и федералних и кантоналних дјелимично или у потпуности одговорних за стање у Заводу ради остваривања основних људских права загарантованих Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама.

Грађани, који су и јуче протестовали, најавили су да ће се окупљати сваког дана у подне до испуњења захтјева, а нови протест заказан је за сутра испред Вјечне ватре у Сарајеву.

На данашњој сједници федералне Владе смијењени су директор, те Управни и Надзорни одбор Завода Пазарић.

Протестна окупљања услиједила су након што је посланик Наше странке у федералном Парламенту Сабина Ћудић прије два дана на конференцији за новинаре изнијела шокантне детаље о третману штићеника, посебно дјеце у овом заводу.

На фотографијама које је доставила медијима види се како су дјеца везана за намјештај и радијаторе. Некима су руке везане иза леђа, а многа дјеца у таквом положају проводе већи дио дана и цијелу ноћ, те су због таквог третмана код њих забиљежене физичке повреде и погоршано психичко стање.