latinica  ћирилица
22/11/2019 |  21:21 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Програм реформи - успјех Српске

Иако је садржај Програма реформи, који ће БиХ упутити у сједиште НАТО-а у Брисел након конституисања Савјета министара и даље недоступан јавности, и данас бројна реаговања.

И док из СНСД-а понављају да усвојени документ представља успјех Републике Српске, јер не прејудицира чланство у овој војној алијанси, опозиција тврди супротно. СДС и ПДП траже да о Програму реформи расправља и Народна скупштина Републике Српске.

Коментарисати документ који нисте прочитали више је него неозбиљно, поручио је опозицији замјеник пресједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић.

Признаје да га није прочитао ни он, али му је, каже, српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, пренио да је у њему изричито назначено да се не прејудицира чланство у НАТО-у, иако се највише говори о реформи Оружаних снага БиХ.

- Он није онај који је везан ни за МАП ни за НАТО. На инсистирање предсједника Додика, тако ми је рекао да има, он то инсистира од почетка, да без обзира какав је документ, стоји изричито да он не прејудицира чланство у НАТО. То у документу стоји - каже Радмановић.

Таква формулација представља корак уназад у односу према НАТО-у, први пут након 2005. године, када је тадашњи српски члан Предсједништва БиХ, Борислав Паравац, отворио интеграцијске процесе, увјерена је Душанка Мајкић, делегат СНСД у Дому народа БиХ.

- Нама је најзначајније да смо помјерили са експлицитног става "идемо у НАТО", што је било дефинисано законом, на ово што каже "идемо на сарадњу са НАТО-ом". Сарадњу са НАТО-ом има и Србија, има је и Русија. Дакле, то је једна много боља позиција него смо имали - истакла је Мајкићева.

Међутим, из опозиције, конкретније СДС-а, кажу да на основу информација којима они располажу, Програм реформи Босну и Херцеговину и Републику Српску води директно у НАТО. И из СДС-а и из ПДП-а траже да се документ јавно објави, а најављују и да ће тражити да о њему расправља Народна скупштина Републике Српске.

- Не видимо разлог било какве тајности, јер се ради о стратешком документу, о питању које интересује сваког грађанина ове земље - каже Мирко Шаровић, предсједник СДС.

- Ако треба, постоји за то процедура у Народној скупштини, нека се сједница затвори, нека се у затвореним ковертама материјал подијели посланицима, да се с тим упознамо и да се на такав начин обави разговор - сматра Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а.

О захтјеву за одржавање ванредне сједнице, или расправљању о овој тачки на наредној редовној, одлучиће скупштински колегијум у складу са процедурама, каже шеф СНСД-овог Клуба Игор Жунић. Мишљења је, ипак, да се иза свега крије намјера да се направи још једна представа за јавност.

- Овдје је специфично да они, који су стриктно били против Резулоције НСРС о војној неутралности, који су пробали на све начине да спријече одржавање те сједнице, покушавају да се јефтиним политичким поенима додворавају својим бирачима и оправдају све оно што су до сада радили на путу ка НАТО пакту - тврди Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Чак и када би садржај Програма реформи био јавно објављен, свако би га опет коментарисао на свој начин, сматрају аналитичари. Најважније је, кажу, да је из Русије већ јасно поручено да споразум није АНП, нити има везе са МАП-ом и да је договор постигнут компромисом свих страна.

- Мени се чини да је руски амбасадор прочитао документ, јер сигурно не би онако јасну изјаву дао да га није прочитао - сматра Александар Павић, политички аналитичар.

- Мислим да је НАТО учинио велики уступак и да су сви актери, потписници, учинили неки потез, у смислу споразума, заједничког формирања власти и слично - напомиње Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Бањалука.

Званичан став највеће партије у Српској, СНСД-а, сазнаћемо у недјељу, за када је заказана сједница органа странке, на којој ће предсједник Милорад Додик руководство странке детаљније упознати са овим документом.