latinica  ћирилица
23/11/2019 |  08:00 ⇒ 14:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина уплатила 90.000 долара америчкој компанији; Разлог - лобирање

Са рачуна министарства спољних послова у Приштини уплаћено је 90.000 долара америчкој компанији "Global Strategic Advisory".
Мапа лажне државе Косово - Фото: AP
Мапа лажне државе КосовоФото: AP

Како је објављено на сајту америчког Министарства правде, новац је намjењен лобирању за интересе Приштине у САД.

Министар спољних послова у оставци Беџет Пацоли изабрао је компанију "Global Strategic Advisory", у власништву Џејмса Менгеса блиског Рудију Ђулијанију, бившем градоначелнику Нјујорка, а сада адвокату америчког предсједника Доналда Трампа, да му помогне да се обрати америчким владиним званичницима и привредницима у оквиру лобирања, јавила је приштинска КТВ.

Документи тог споразума објављени су на сајту Министарства правде САД, гдје је објављивање таквих споразума америчких компанија са странкама у другим државама обавезно и јавно, преноси Косово онлајн.

У ставу девет споразума описане су активности регистроване фирме, а прецизира се да ће представници "Global Strategic Advisory" посредовати у контактима између званичника Владе САД и предузећа из те државе са владом у Приштини.

У ставу 10 се појашњава да ће приштинско министарство америчка компанија савјетовати о томе којим би се званичницима САД требало обратити у различитим приликама, као и да ће тумачити њихове повратне информације и одговоре.

Аконтација у износу од 90.000 долара компанији трансферисана је 17. октобра.