latinica  ћирилица
23/11/2019 |  10:20 | Аутор: СРНА

Београд на Сретење доноси декларацију о војној неутралности

Скупштина Србије требало би на Сретење, 15. фебруара, требало да усвоји декларацију о политичкој независности и војној неутралности, пишу "Вечерње новости".
Војска Србије - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Војска СрбијеФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

У сету докумената који ће се наћи пред посланицима је и стратегија одбране и националне безбједности.

Лист наводи да ће Србија овим пакетом аката "зацементирати" свој стратешки правац у наредном периоду.

"Политика" пише да се у стратегијама одбране и националне безбједности, чији су приједлози утврђени у августу, истиче војна неутралност Србије, као и да је као посебан акт планирана деклерација о војној неутралности.

Исти извор подсјећа да позиција војне неутралности до сада није утврђена засебним актом, те да је проглашена тек као дио једног документа донесеног због статуса Косова и Метохије.

Дипломата Зоран Миливојевић указао је да ће нова декларација, када буде усвојена имати обавезујућу снагу и наглашава да, ако би се одлука о војној неутралности уградила у Устав Србије, тада трајала колико и Устав и не би била подложна промјени власти.

Он је рекао за "Политику" да су у посљедње вријеме честе изјаве разних званичника НАТО да Алијанса поштује неутралност Србије и да су оне на неки начин признање тог статуса.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић је као примјере на које би се Србија требала угледати по питању војне неутралности навео Аустрију и још неке државе.

- Опредјељење за војну неутралност потребно је по узору на Аустрију, Туркменистан или Молдавију уградити у Устав и да онда то грађани потврде на референдуму. Послеиј тога се треба обратити међународним институцијама да потврде ту неутралност - рекао је Анђелковић за "Политику".