latinica  ћирилица
23/11/2019 |  11:54 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Филмска акција спасавања усред минског поља

Чланови ловачког удружења, Цивилна заштита и ватрогасаци из Оштре Луке током протеклог викенда били су учесници праве драме! Након што је пронађен нестали 65-огодишњак из Горњих Крухара код Санског Моста, и то на неприступачном терену, усред минског поља, услиједила је филмска акција његовог спасавања. Изузетно тежак задатак обављен је без грешке.

Све је почело прије готово три седмице. Током лова, чланови Ловачког удружења "Сана" из Оштре Луке, на неприступачном терену окруженом минским пољима, примијетили су непознатог мушкарца, који их је питао за пут ка једном од околних села.

Упутили су га, и упозорили на минска поља, а затим се разишли.

Петнаест дана касније, на истом терену, дубоко у шуми и далеко од пута, ловци су затекли призор који их је шокирао.

- Један од ловаца је пролазио потоцима, гдје је видио једну урушену стару воденицу. Видјеле су се само ноге код непознатог лица. Ловац се престравио, док није видио да је човјек жив - прича Васо Мастикоса, члан ЛУ "Сана" Оштра Лука.

Још већи шок услиједио је кад су схватили да је ријеч о човјеку којег су срели прије двије седмице. Одмах су обавијестили полицију, општинску Цивилну заштиту и ватрогасце који су реаговали истог момента.

Упркос веома тешком и неприступачном терену, све службе брзо су стигле и почеле акцију спасавања.

Човјек је био на измаку снаге. Успио је да каже како се зове, да је залутао, и да је на том мјесту боравио пуних петнаест дана.

Све вријеме готово ништа није јео, а пио је воду из оближњег потока.

Заиста, право је чудо што је остао жив, јер су ноћи на том терену изузетно хладне, а шума пуна дивљих животиња.

- Мало смо га, да кажем, свезали, јер смо требали да се попнемо уз неких 500 метара огромне стране. Он није био у могућности да се сам држи на носилима. Ми смо се мало смјењивали, једни другима помагали - навео је Дејан Мастикоса, командир Ватрогасне јединице Оштра Лука.

Драго Зорић, представник Цивилне заштите Оштра Лука упитао је како је могуће да се залутали човјек нађе на поменутом локалитету, обзиром, како је рекао, да се ради о подрручју са великим минским пољима.

- Срећом, изнијели смо га на супротну страну у односу на минска поља - рекао је Зорић.

Оно што је најбитније – један живот је спасен, и то само захваљујући муњевитој реакцији дежурних служби.

Промађени мушкарац превезен је у приједорску болницу и смјештен на одјељење Ортопедије. Како сазнајемо из ове установе, његов опоравак протиче веома добро.