latinica  ћирилица
23/11/2019 |  13:50 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

ВБА утврдила шта је био предмет примопредаје

Војно-безбједносна агенција /ВБА/ утврдила је шта је био предмет примопредаје између руског обавештајца и пензионисаног потпуковника Војске Србије, рекао је начелник Управе за аналитику Безбједносно информативне агенције /БИА/ Србије Реља Жељски.
Снимак (фото: Youtube / Kdjuey Lskduf) - Фото: РТРС
Снимак (фото: Youtube / Kdjuey Lskduf)Фото: РТРС

- ВБА је установила више контаката руског обавештајца и човека из Србије и утврдила, између осталог, шта је био предмет њихове примопредаје - рекао је Жељски за ТВ "Прва".

Он је навео да су српске службе биле на лицу мјеста током примопредаје, али да нису снимиле догађај због контрапратње руског обавјештајца.

Жељски је потврдио да руски агент потпуковник Георги Викторович Клебан, који се налази на снимку, више није у Србији, али да је ВБА у садејству са другим службама прикупила значајан фонд сазнања о његовој обавјештајној дјелатности на подручју Србије.

Одговарајући на питање да ли је могуће да је руског агента ангажовала нека друга, а не руска служба и да је у питању двостуки агент, Жељски је навео да су у историји обавјештајног рада забиљежени случајеви не само двоструких, него и троструких и четвороструких агената.

Жељски је рекао да је могуће и да је Клебан двоструки агент, будући да "обавјештајни контакти и њихово одвијање допире до оних граница до којих је допрла сама машта обавјештајца и службе која контролише и усмјерава тај контакт".

Он је потврдио да је пензионисани потпуковник Војске Србије, који је сарађивао са Клебаном и појављује се на снимку, доступан државним органима али да не може да каже да ли је на слободи, јер то излази из оквира рада БИА.

- То лице се налази у подручју и делокругу рада структура које се тиме професионално баве и које ће тај случај третирати на најбољи могући начин - рекао је Жељски.

На питање ко је начинио и емитивао снимак који се појавио у јавности, Жељски је рекао да домаће службе доста знају о томе, али да на ту тему из оперативних разлога не може да говори.

У фокусу пажње у Србији протеклих дана била је "шпијунска афера" која је почела објављивањем снимака примопредаје предмета између два лица, за које је истрагом утврђено да су руски агент Георгиј Клебан и српски официр чији су иницијали З.К.

Предсједник Србије Александар Вучић је након сједнице Савјета за националну безбједност рекао да Србија вјерује руским пријатељима и да вјерује да желе најближе односе са Београдом.

Званични Кремљ је саопштио да ништа неће бацити сјенку на односе Србије и Русије, те да се радују посјети Александра Вучића Москви 4. децембра.