latinica  ћирилица
23/11/2019 |  14:07 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Зеница: Потребна транспарентна истрага дешавања у Заводу Пазарић (ФОТО)

Са данашњег протеста грађана у Зеници, поводом шокантних информација о третману штићеника у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце Пазарић, затражена је транспарентна истрага и поручено да је власт у овом случају заказала.

Окупљени су на транспарентима послали поруке да су штићеници Пазарића заробљени у времену, да васпитачи не познају медицинске методе, као и да је реакција власти услиједила прекасно, када су дјеца претрпјела велику трауму.

Скуп симболичног назива "Поноћ" организован је на иницијативу Адилхајде Сивац и уз подршку Фејсбук групе "Тако то жене раде", а учесницима протестне шетње придружили су се и чланови Омладинског удружења "Наша дјеца".

Сивац је поручила да је снага јавности и обичног грађанина довела до смјене директора и Надзорног одбора Завода.

- Смјена није ништа, да су имали савјесности сами би дали оставке. Желимо транспарентну и јасну истрагу - поручила је Сивац.

Мирни скуп грађана Зенице (Фото: D. Jurišić)

Она каже да је задовољна одзивом грађана, али да би било и више људи који због политике и других разлога вјероватно нису смјели доћи на протест, преноси портал Кликс.

Адна Кепеш из Удружења "Наша дјеца" каже да се модерно ропство не треба дешавати нигдје и никада више.

Протестна окупљања грађана услиједила су након што је посланик Наше странке у федералном Парламенту Сабина Ћудић прије неколико дана на конференцији за новинаре изнијела шокантне детаље о третману штићеника, посебно дјеце у овом заводу.

На фотографијама које је доставила медијима види се како су дјеца везана за намјештај и радијаторе. Некима су руке везане иза леђа, а многа дјеца у таквом положају проводе већи дио дана и цијелу ноћ, те су због таквог третмана код њих забиљежене физичке повреде и погоршано психичко стање.