latinica  ћирилица
23/11/2019 |  14:55 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

Некима у свијету не одговара што су односи Београда и Москве стабилни

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да никакве скандалозне приче не могу да нанесу штету односима Србије и Русије, поручивши да нису сви у свијету задовољни њиховом сарадњом и да има позива Београду да од ње одустане.
Александар Боцан-Харченко - Фото: Novosti.rs
Александар Боцан-ХарченкоФото: Novosti.rs

Он је навео да је најважније у читавој "шпијунској афери" да су сада билатерални односи и пријатељство Србије и Русије стабилни.

- То је чврсто, садржајно, са таквом перспективом и дубином да никакве скандалозне приче, односно тобожње врбовање од стране руског војника српског војника не могу нанијети никавку штету нашем односу - рекао је Боцан-Харченко за РТС.

Према његовим ријечима, често се дешавало да се уочи значајних састанака на високом нивоу појављују "неке провокације, нешто скандалозно, па послије тога је могуће да се демантује".

- Навикли смо на то и без обзира на такве провокације идемо даље - рекао је Боцан-Харченко.

Он је нагласио да је за грађане најважније питање да ли ће бити неке штете по односе двије земље, те поручио да је неће бити.

Боцан-Харченко је истакао да не разумије зашто војно техничка сарадња снажно иритира друге партнере Србије, у региону или још даље и додао да Русија пружа најбољу понуду у смислу цјене наоружања, квалитета, модерности.

- Зато, у тржишном смислу наш руски производ одговара Србији. Русији не пада на памет да каже да јој смета да нека суверена земља тргује са другом земљом - рекао је он.

Говорећи о Косову и Метохији, руски амбасадор је указао да се понекад, посебно из Приштине, чују оптужбе да Русија жели да спријечи разговоре, да не жели да се преговара и заувјек ријеши тај проблем.

- То уопште није истина, Русија је увијек подржавала и говорила у прилог преговора, више него други партнери из западних земаља - нагласио је он.

Боцан-Харченко је указао да из Приштине није било ниједног помака у сусрет образложеним захтјевима Београда, посебно у вези оног за укидање таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.