latinica  ћирилица
23/11/2019 |  16:12 | Аутор: sputniknews.com

Кисинџер: Трговински рат САД и Кине може да доведе и до оружаног сукоба

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер упозорио је да трговински рат САД и Кине може да доведе и до оружаног сукоба, пише Дејли мејл.
Хенри Кисинџер - Фото: Getty Images
Хенри КисинџерФото: Getty Images

Наступајући на Новом економском форуму Блумберг у Пекингу, Кисинџер је рекао да се Вашингтон и Пекинг и даље налазе "на прагу хладног рата", који је је, ипак, могуће спријечити.

Кисинџер, који је познат по томе што је успоставио односе с Кином током мандата Ричарда Никсона, сматра да је посебно важно да "након периода релативне напетости у односима услиједи искрени покушај да се разумију политички разлози који су је изазвали".

- Ако конфликт нико не буде обуздавао, његов исход могао би да буде чак и гори него у Европи. Први свјетски рат је почео због релативно мале кризе, а данас је оружје много моћније - додао је бивши државни секретар САД.

Напетост на дипломатском нивоу достигла је врло висок ниво. Пекинг критикује Вашингтон због војно-морнаричке операције у спорном Јужном кинеском мору, као и због подршке коју Конгрес САД пружа демонстрантима у Хонгконгу, док САД критикују Кину због масовних хапшења Ујгура.

- Кина је велика економска држава. Као и ми. Суђено нам је да стајемо једни другима на жуљ по цијелом свијету - рекао је Кисинџер.

Према ријечима 96-годишњег дипломате, током Хладног рата САД и Совјетског Савеза обје стране су првостепену пажњу поклањале питањима ограничења нуклеарног наоружања.

Међутим, усљед "пасивности" америчко-кинеских сукоба, Вашингтон није створио механизме дијалога с Пекингом као "војном државом", рекао је Кисинџер и додао да би човјечанство могло да се нађе у опасности, уколико се САД и Кина буду према сваком питању у свијету односиле кроз парадигму узајамног сукоба.

Бивши државни секретар Ричарда Никсона је 1971. године тајно одлетио у Пекинг, гдје је почео преговоре о новим односима Сједињених Америчких Држава и комунистичке Кине. Високорангирани кинески чиновници и даље слушају његово мишљење и простиру пред њим црвени тепих када дође у Пекинг, подсјећа Дејли мејл.