latinica  ћирилица
23/11/2019 |  16:18 ⇒ 23:57 | Аутор: СРНА

Више од 50 излагача на Аранђеловданском вашару (ФОТО)

У Мркоњић Граду данас су одржани Фестивал домаће ракије, Етно фестивал "Јабука" и Дани меда, који су окупили више од 50 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Словеније.

На штандовима су биле изложене разне врсте ракија, ликера, меда, занатских производа и традиционалних јела.

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је новинарима да је циљ брендирање ракије и меда.

- Свјесни смо да је тежак пут, али се надам се да ће и овај Фестивал ракије томе допринијети и да ћемо по ракији и меду бити препознатљиви - истакла је Аничићева.

Према оцјени стручног жирија, најбољу шљивовицу ове године имала је Жељка Ландека-Алексић из Рибника, друго мјесто припало је Слободану Сенићу из Раче Крагујевачке, а треће Гојку Јовићу из Мркоњић Града.

Маринко Рисовић из Бусије код Рибника проглашен је за најбољег "градимира" Републике Српске јер је био најбољи у оцјењивању јачине мркоњићке шљивовице.

Рисовић је рекао да је за квалитетну и добру ракију потребна здрава, зрела шљива, те чисто и адекватно суђе.

- Морате имати квалитетну сировину, зрелу и добру шљиву, а процес печења тече лагано, уз редестилацију. Цијена моје шљивовице варира од 15 до 50 КМ, зависно од тога колико је стара - навео је Рисовић, који је данас продавао шљивовицу, траварицу, дреновачу и клековачу.

Мркоњић Град-Фестивал домаће ракије, Етно фестивал "Јабука" и Дани меда (Фото: СРНА)

Мира Јалић Чавловић из Лакташа донијела је специјалну ракију од тикве будимке.

- Бавим се и производњом органске хране. Поред хране и ракије, представила сам и народну ношњу јер покушавам да спојим историју, традицију и културу - рекла је Чавловићева.

Миленко Миловац из Шипова је својим предметима од дрвета измамио осмијехе многим муштеријама.

- Увијек донесем нешто интересантно и необично, ове године сам за вашар направио вито за пређу вуне и на тај начин покушавам да скренем пажњу људима с циљем да се сачувају стари занати - истакао је Миловац.

Јасминка Живковић из Добоја је изложила богату палету чајева, мелема и сирупа против кашља.

Посебну пажњу су привлачиле својим традиционалним јелима жене из Савеза сеоских жена из Словеније.

- Радујемо се што представљамо нашу државу, презентујемо традиционална јела, погаче, колаче, хљеб. Овдје смо други пут јер желимо да видимо како друга удружења жена раде и да размијенимо искуства - рекла је Ирина Уле из Словеније.

Данашње дружење пратила је игра и пјесма локалног Културно-умјетничког друштва "Петар Први Карађорђевић Мркоњић".

Ове манифестације одржане су у оквиру Аранђеловданског вашара, који је почео у понедјељак, 18. новембра, предавањем за пчеларе, а завршава се данас.

Организатор је Агенција за привредни развој у сарадњи са општином, а покровитељ је општина Мркоњић Град.