latinica  ћирилица
23/11/2019 |  19:35 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

Синдикат задовољан повећањем плата, али не и коефицијентима

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске задовољан је што ће од 1. јануара радницима у овом сектору бити повећане плате од пет до 20 одсто, али нису задовољни платним коефицијентима који су остали неуједначени. Најављују да ће о томе разговарати са ресорним министарством, али и скупштинским Одбором за образоваање.

Парламент Републике Српске већ на наредној сједници расправљаће о повећању плата раницима, па и онима у образовању, науци и култури. Предсједник овог синдиката Драган Гњатић каже да су задовољни повећањем плата, али не и неуједначеним платним коефицијентима.

- Задовољни смо што закони о платама, које ће Народна скупштина разматрати на предстојећој сједници, предвиђају повећање примања свих запослених у образовању, науци и култури. Нисмо задовољни што платни коефицијенти нису уједначени и очекујемо да ово питање буде ријешено, за шта имамо и увјеравање Владе Српске - наводи Гњатић.

Синдикат образовања упутио је и амандмане на законе о платама, како би биле отклоњене одређене нелогичности. Траже да минимална плата буде 650 КМ. Према ријечима Гњатића, сада најниже плате имају хигијеничари - 450 КМ. Са повећањем од Нове године од 20 одсто, њихова плата би требало да буде 540 КМ. Они са највећим платама, преко 1.800 КМ, добиће повећање од пет одсто.

- Ријеч је о томе да ће плата која је 500 КМ, повећањем од 20 одсто, бити 600 КМ, док ће плата од 550 КМ, коју има радник са много више обавеза, након повећања од 10 одсто изностити 605 КМ. То је мала разлика за предвиђени обим посла и одговорности, што мора бити промијењено - наглашава Гњатић.

Гњатић истиче да је проблем и то што на истим радним мјестима раде људи различитог нивоа образовања, па је и њихове плате неопходно уједначити. За понедјељак је заказана и сједница скупштинског Одбора за образовање, на којем ће синдикат изнијети своје ставове.