latinica  ћирилица
23/11/2019 |  19:49 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

Велика очекивања од ауто-пута Бањалука - Приједор

На наредној сједници Народне скупштине Републике Српске заказаној за 26. новембар, говориће се и о Плану парцелације за ауто-пут Бањалука - Приједор, по кратком поступку. Иако ће се о траси тек расправљати, од читавог пројекта много очекују и грађани и приједорска Градска управа.

Резултати вишекритеријумског компромисног вредновања, познатијег као "ВИКОР" метода, показали су да је од три понуђене трасе будућег ауто-пута Бањалука - Приједор, најповољнија она дужине 42 километра, која ће пролазити испод Козаре.

Уколико све буде текло по плану, дуго очекивани ауто-пут требало би да пролази и кроз неку од долина недалеко од приједорског села Паланчиште. Иако коначна траса још није позната, становници Паланчишта кажу да немају ништа против да ауто-пут прође кроз њихово мјесто.

- Пут је потребан сваком и треба да се гради. Није битно куда треба да пролази, јер је потребан свима нама и треба стати иза сваке градње путева - сматра Микаило Вокић из села Велико Паланчиште.

Спремни су и да, уколико буде потребно, уступе земљу за изградњу ауто-пута јер су, како истичу, свјесни општег значаја овог пројекта.

- Не би било никаквих проблема да иде преко моје земље. Ми то не можемо забранити, и наравно да ћемо уступити земљу уз одређену накнаду - истиче мјештанин Слободан Бановић.

Једно је сигурно --Приједорчани с нестрпљењем очекују почетак овог пројекта. Изградњи ауто-пута посебно се радују они који релацију од Приједора до Бањалуке прелазе свакодневно.

- Ауто-пут ће добро доћи цијелој овој регији. Растеретиће пут Приједор - Бањалука, који је преоптерећенвеликим бројем возила и уједно скратити вријеме путовања и учинити га сигурнијим - сматра таксиста Саван Змијањац.

Захваљујући савременој путној мрежи, читава регија отвориће се према свијету, истиче градоначелник Приједора Миленко Ђаковић. Посебно је значајно и то што је у склопу експропријације земљишта за ауто-пут предвиђен и простор за изградњу магистралног гасовода.

- Са развојем и довођењем плиновода на ове просторе, имаћемо прилику и за даљи развој привреде. Дакле, с овим пројектом можемо очекивати све што је потребно за убрзан развој регије - сматра Ђаковић.

Уговор о изградњи ауто-пута Бањалука - Приједор - Нови Град (прва фаза Бањалука - Приједор) између Владе Српске и кинеске компаније "СДХС СЦИ БХ" потписан је у децембру 2018. године. Кинески инвеститор у изградњу ауто-пута уложиће око 297 милиона евра.