latinica  ћирилица
23/11/2019 |  19:58 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Обиљежено 120 година рударства у Угљевику

Велики пословни јубилеј Рудника и термоелектране Угљевик - 120 година рударства у овом крају обиљежен је вечерас свечаном академијом уочи крсне славе предузећа Светог Стефана Дечанског -Мратиндан.
Свечана академија поводом 120 година РиТЕ Угљевик - Фото: СРНА
Свечана академија поводом 120 година РиТЕ УгљевикФото: СРНА

Свечаности у угљевичком Центру за културу су, поред бројних званица, присуствовали предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Чубриловић је истакао да је јубилеј 120 година рударства значајан не само за Угљевик, него и за цијелу Републику Српску.

- Ријеч је о базичној индустрији, о природном ресурсу који гарантује производњу електричне енергије на овом простору још дуги низ година - рекао је он.

Чубриловић је свима који су до сада учествовали у развоју РиТЕ Угљевик и капацитета везаних за рударење честитао јубилеј и пожелио још много година успјешне експлоатације, рада и што бржег развоја у овој области.

- Ово је важан ресурс за Републику Српску, БиХ и шире, за све оне са којима Електропривреда Републике Српске сарађује и много је уложено да ово буде готово еколошка производња електричне енергије. Надам се да ћемо тим путем наставити - поручио је Чубриловић.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је новинарима уочи свечане академије да је руда важан ресурс Електропривреде Српске.

- Имамо 900 запослених на Руднику у Угљевику, тако и у Гацку, а руда угља која се користи у ова два рудника омогућила је производњу електричне енергије у Електропривреди Републике Српске од око 10 милијарди марака прихода, што је немјерљив допринос развоју регије и цијеле Републике Српске - рекао је Петровић.

Он је најавио да ће Електропривреда Републике Српске у наредном периоду посебно истаћи важност рударства и улогу рудара.

Вршилац дужности директора РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић рекао је да овај привредни гигант производи годишње трећину електричне енергије у систему Електропривреде Републике Српске.

Према његовим ријечима, предузеће запошљава више од 1.900 радника, а индиректно омогућава егзистенцију за 20.000 људи у регији.

Скупштина општине Угљевик је, поводом јубилеја, додијелила Златну значку ове локалне заједнице РиТЕ Угљевик као предузећу које је пресудно утицало за развој овог краја и бољи живот становништва.

Признање су директору Стојановићу уручили начелник Угљевика Василије Перић и предсједник Скупштине општине Ђоко Симић.