latinica  ћирилица
23/11/2019 |  22:00 ⇒ 22:16 | Аутор: СРНА

Полиција разоружала тзв. Штајерску стражу (ФОТО)

Словеначка полиција данас је у близини Кршког разоружала више припадника такозване Штајерске страже, који су протеклих неколико викенда патролирали на дијеловима границе са Хрватском тражећи илегалне мигранте.

Чланови Штајерске страже, контроверзног Мариборчанина Андреја Шишка, разоружани су јутрос када су се окупљали у ловачком дому Планина код села Побочје, јавила је словеначка ПОП телевизија.

Шеф Одјељења за границу и странце из Полицијске управе Ново Место Антон Штубљар потврдио је да је полиција уочила наоружану групу лица у маскирним униформама, те да је вршила провјеру идентитета за 41 лице.

- Од седморице је одузето оружје, односно предмети за које они тврде да нису право оружје већ реплике, па су упућени на анализу - рекао је Штубљар.

Ако се потврди да је ријеч о правом оружју и да се ради о прекршају, полиција ће поднијети оптужни приједлог против ових лица.

Словеначка Влада жели да обузда незаконите активности Штајерске страже промјеном неких закона како би се забранило ношење униформи које подсјећају на војне или полицијске и ношење оружја у близини границе, јер су то овлаштења која припадају само полицији и војсци.

Недавно је о контроверзним "сеоским стражама", за које неки сматрају да су паравојна удружења, одржан састанак владиног Савјета за националну безбједност.