latinica  ћирилица
28/11/2019 |  08:20 ⇒ 09:32 | Аутор: РТС

Америка и званично подржала демонстранте у Хонгконгу, Кина протестује

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је закон који је усвојио Конгрес о давању подршке демонстрантима у Хонгконгу и санкцијама кинеским властима.
Доналд Трамп - Фото: AP
Доналд ТрампФото: AP

Трамп је то учинио упркос оштрим замјеркама Пекинга са којим настоји да постигне споразум о окончању трговинског рата.

Законом је предвиђено да САД сваке године потврђују висок степен аутономије Хонгконга како би оправдао посебан трговински статус те територије. То подразумијева и санкције кинеским и хонгконшким званичницима који сузбијају слободу на тој територији.

- Па ми смо уз Хонгконг. Али, као што знате, ја имам веома добар однос са кинеским предсједником Сијем. Због тога смо на мукама. Али, ово је веома важно... У исто вријеме желимо да видимо да иде добро и Хонг Конгу - поручио је Трамп.

Кина у званичном саопштењу протестује због мијешања у унутрашње послове. Сматра да је то озбиљно кршење међународног права и основних норми који регулишу међународне односе.

- Кинеска влада и народ чврсто се противе таквим потезима - истиче се у саопштењу.

 Пекинг наводи да становници Хонгконга уживају демократска права без преседана.

Потписање Закона је услиједило три дана послије локалних избора. На тим изборима опозициони кандидати остварили су велику побједу и освојили највише места у окружним савјетима. Освојили су 17 од 18 мјеста. За разлику од окружних савјета грађани Хонгконга не могу да утичу на избор владе, јер њу бира званични Пекинг.

Повезане вијести:

Пекинг позвао америчког амбасадора на разговор