latinica  ћирилица
28/11/2019 |  09:08 ⇒ 09:09 | Аутор: sputniknews.com

Хоће ли бити ракета у Европи - Макрон пажљиво разматра Путинов приједлог

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да је спреман да размотри приједлог руског лидера Владимира Путина о увођењу мораторијума на размјештање ракета средњег и кратког домета у Европи, преноси лист Франкфуртер алгемајне који је имао увид у писмо које је Макрон послао Путину.
Ракете - илустрација - Фото: Getty Images
Ракете - илустрацијаФото: Getty Images

Како је саопштио њемачки лист, 23. октобра је Макрон послао одговор у којем се наводи да иницијативу Путина треба пажљиво проучити у билатералним и вишестраним форматима.

Крајем септембра портпарол руског лидера Дмитриј Песков изјавио је да је Путин послао шефовима "главних држава Европе и Азије" писмо о проблему ракета средњег и кратког домета. У НАТО-у су потврдили да су га добили, али нису сматрали да приједлог заслужује повјерење.

Раније је француски лидер у интервјуу магазину Економист изјавио да је НАТО у потпуности изгубио координацију унутар савеза што се може окарактерисати као "смрт мозга".

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета је престао да важи другог августа. Иницијатор су биле САД које су оптужиле Русију да не поштује споразум, док је Москве све оптужбе негирала.

Експерти се плаше да може почети трка у наоружању.