latinica  ћирилица
28/11/2019 |  09:32 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

НСРС гласала о размотреним тачкама

Посланици Народне скупштине Републике Српске гласали су данас о до сад размотреним тачкаам дневног реда.

Ток данашње расправе:

13.20 - Настављена је НСРС, у току је гласање по утврђеним тачкама.

13.10 - У НСРС у току је пауза

13.05 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о трговини којим се уређују планирање и развој трговине.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић је у завршној ријечи у Скупштини о овом приједлогу закона рекла да ресорно министарство и путем кампање "Наше је боље" врши промоцију домаћих производа.

Посланик СНСД-а Драгослав Кабић је рекао да законски треба дефинисати шта је непрехрамбена роба у хипермаркетима, као и да ту робу треба одвојити од прехрамбене.

12.55 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини да ће се залагати да се у наредној години уведе нови фискални систем у Српској који ће платити држава, а не привредници, како се дешавало 2007. године када је почела фискализација.

- Сигурна сам да ће тај нови систем бити исплатив за најмање шест мјесеци - истакла је Видовићева током посланичке расправе о Приједлогу закона о трговини.

11.40 - Посланик СДС-а Милан Тубин рекао је у Народној скупштини да је потребно законски уравнотежити радно вријеме трговачких центара у цијелој Српској, што тренутно није случај.

Посланик СНСД-а Огњен Жмирић рекао је да ће Клуб посланика те странке подржати Приједлог закона о трговини и упитао представнике ресорног министарства да ли Српска има заштитне механизме уколико се на овим просторима појави одређени велики страни трговачки ланац и одбије да продаје робу домаће производње.

Током скупштинске расправе која се одмакла од дневног реда, посланик СНСД-а Срђан Мазалица демантовао је наводе Небојше Вукановића да је лидер СНСД-а Милорад Додик мимо одлука институција Српске и на издајнички начин трговао јасеновачком грађом која је на крају завршила у рукама Хрватске.

- Та грађа је уступљена Музеју жртава Холокауста у Вашингтону да би о овом страдању била упозната међународна јавност. Ништа нисмо изгубили уступањем те грађе и та одлука не штети култури сјећања Срба на наше велико страдање у том концентрационом логору - рекао је Мазалица.

Посланик СНСД-а Денис Шулић сугерисао је посланицима опозиције да не износе неистине о јасеновачкој грађи и људе, чији су преци страдали у Јасеновцу, називају велеиздајницима.

Он је навео да увијек треба поштовати жртве из Поткозарја, односно људе који су у великом броју страдали у Јасеновцу и осталим логорима у НДХ.

Приједлог закона о трговини, који данас разматра Народна скупштина Републике Српске, предвиђа могућност и да се у буџету обезбиједе средства за финансирање промотивних активности за стварање и развој бренда.
Приједлогом закона уређују се планирање и развој трговине, права и обавезе трговаца, облици трговине, посебне тржишне институције, декларисање робе и начин формирања и истицања њене цијене, трговачка евиденција, праћење трговине и тржишта, наводи се у образложењу овог акта.

Овим законом се регулишу и непоштене трговачке радње, забрана и привремене мјере ограничавања тржишта, подстицање развоја трговине, управни и инспекцијски надзор и друга значајна питања.

Једна од новина које доноси ово рјешење јесте прецизније објашњавање појма трговца и трговине, као и осталих субјеката који под одређеним условима могу обављати ову дјелатност, попут појединаца, удружења грађана, пољопривредника.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима и Приједог закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.

.............................................................................................................................

Народна скупштина Српске размотрила је јуче Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама којим се прописују услови и поступак за расправљање имовинско-правних односа насталих узурпацијом земљишта које је до 6. априла 1941. године било државна својина /бивши ерар/.

Под добровољачким компетенцијама сматра се земљиште које је из државне својине дато у својину добровољцима ратова од 1912. до 1918. године у складу са прописима којима су регулисане наведене компетенције, наводи се у образложењу овог приједлога закона.