latinica  ћирилица
28/11/2019 |  17:09 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Грумен српске земље у темељима храма Оружаних снага Русије

Грумен српске земље са гробља Ослободиоцима Београда, који је послат у Русију у оквиру акције "Пут сјећања", биће постављен у темељима главног храма Оружаних снага Руске Федерације код Москве, који ће бити изграђен у част 75 година побједе у Другом свјетском рату.
Изградња храма Оружаних снага Русије (Фото: Министерство обороны РФ) -
Изградња храма Оружаних снага Русије (Фото: Министерство обороны РФ)

Акција "Пут сјећања" покренута је 20. новембра, а идеја је да се широм Европе прикупи 15.000 узорака земље гдје су сахрањени совјетски војници који су живот изгубили у борби против фашизма, пренио је Спутњик.

Према ријечима програмског директора "Бесмртног пука" Сергеја Глушченка, постављање земље у темеље храма има велики симболички значај, будући да је ријеч о земљи гдје су сахрањени сви они војници који се након окончања Другог свјетског рата нису вратили у своју отаџбину.

Глушченко је навео да ће ова земља бити постављена у специјалним капсулама, а након изградње храма биће постављена и табла на којој ће бити написано из којих је све држава пристигла земља која је постављена у његов темељ.

Храм Оружаних снага Руске Федерације биће изграђен у парку "Патриот", недалеко од Москве, а сам пројекат храма саткан је од мноштва симболичних бројева.

Пречник главне куполе износиће 19,45 метара, што симболично представља завршетак рата 1945. године.

Висина звоника износиће 75 метара, будући да се 2020. године навршава 75 година од окончања Другог свјетског рата.

Осим тога, висина мале куполе биће 14,18 метара, зато што је 1.418 дана и ноћи трајао рат.

Храм, који је популарно назван "Храмом побједе", пројектован је у монументалном руском стилу, али ће његова фасада бити направљена од метала, док ће сводови бити застакљени.

На подручју комплекса налазиће се и музеј "Пут сјећања", који ће такође бити дужине симболичних 1.418 корака, а у њему ће бити представљено на десетине милиона фотографија учесника Великог отаџбинског рата.

За изградњу храма прикупљено је три милијарде рубаља /око 43 милиона евра/, и то искључиво из добротворних прихода.

И предсједник Русије Владимир Путин лично ће допринијети овом пројекту, а како је раније најављено, он ће финансирати израду централне иконе, али није прецизирано о којој суми је ријеч.

У Русију је, осим из Србије, већ послата земља са више локација у Европи - из Пољске, са гробља совјетских војника у Пултуску, недалеко од Варшаве, затим из Беча, са Централног гробља, гдје су сахрањени војници који су учествовали у ослобођењу аустријске престонице од нациста 1945. године, као и из француског Лез Анделија, гдје је сахрањен легендарни пилот и херој Совјетског Савеза Марсел Лефевр.