latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:11 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Уређење бране црвеног муља најзначајнија инвестицијa Алумине (ФОТО)

Инвестиције зворничке Алумине ове године премашују 20 милиона марака. Једна од најзначајнијих јесте и уређење бране црвеног муља, на коју се одлаже отпадни материјал из производње.

 На објекту, од виталног значаја за компанију, ојачано је потпорно тијело, а у плану је и надоградња. Издвојено је милион и 700.000 марака.

 Брана црвеног муља изграђена је 1978.године. Од 2013.године у њено уређење уложено је пет и по милиона марака. Урађено је надвишење за шест метара, а ове године ојачано потпорно тијело. 

Фото: РТРС

- Тренутно се граде цјевоводи за истакање муља у циљу равномјерног распоређивања по цијелој акумулацији. Тренутно је изграђен дио који је на копну и припремљен дио понтонског цјевовода који треба да се монтира чим се створе услови - рекао је Синиша Новичић инжењер Алумине.

Захваљујући реализованим пројектима, повећани су безбједност и капацитет бране, а утицај на животну средину сведен на минимум.

- Са овим инвестицијама подижемо капацитет бране. Ми имамо негдје тренутну запуњеност око 19 милиона кубика црвеног муља, а пројектовани капацитет бране је 24 милиона. Желимо да у наредним годинама достигнемо тај пројектовани капацитет за одлагање муља јер ћемо тиме обезбиједити наравно и одређене економске бенефите за компанију - сматра Стево Савић члан менаџмента компаније Алумина.

Фото: РТРС

Тренутно је запуњено 77 одсто акумулације објекта, на којем се сваког мјесеца обављају испитавања.

- У посљедње четири деценије брана није била никад безбједнија. У ствари, никад се није толико посвећивало безбједности те бране. Значи консултацијама и анализама свим које дају параметре да би се могла оцијенити стабилност бране - навео је Максим Јовановић инжењер грађевинарства.

Наредне године требало би да почне и посљедња фаза надоградње бране. Биће надвишена за пет метара, што ће омогућити Алумини да отпадни муљ одлаже још најмање седам година.