latinica  ћирилица
29/11/2019 |  12:21 | Аутор: СРНА

"БЛ бајк" - од понедјељка зимска пауза

Недјеља, 1. децембар, посљедњи је дан када ће заинтересовани моћи да користе систем аутоматског изнајмљивања бицикала "БЛ бајк", који ову сезону завршава са 1.266 активних корисника.
Бањалука: Јавно изнајмљивање бицикла - Фото: РТРС
Бањалука: Јавно изнајмљивање бициклаФото: РТРС

Након недјеље слиједи пауза до прољећа, што је уобичајена пракса у свим градовима у којима постоји овакав систем, саопштено је из градског Одјељења за саобраћај и путеве.

Према статистици ресорног одјељења, највише најмова остварено је радним данима, а најчешћа употреба бицикала била је у времену од 7.00 до 8.00 часова, те од 16.00 до 17.00 часова.

- То је потврда онога због чега је и уведен овај систем, а то је свакодневна употреба бицикала за одлазак на посао, школу и факултет, односно све већа употреба бицикла умјесто аутомобила - истакли су из Одјељења.

Из овог одјељења наводе да је систем аутоматског изнајмљивања бицикала ове године проширен додатним терминалом и бициклима у насељу Обилићево, тако да је на подручју града пет локација са укупно 36 бицикала.

У саопштењу је наведено да је у наредној години планирано проширење система, те ће грађани и посјетиоци моћи да користе додатне терминале и бицикле.

- Циљ је да свако веће насеље има свој терминал. На овај начин желимо и да подстакемо физичку активност и побољшамо туристичку понуду нашег града, те се придружимо европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине - поручили су у ресорном одјељењу.

Систем "Бл бајк" функционише тако да се корисник прво мора регистровати путем интернета, мобилне апликације, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве.

Након регистрације, кориснику се омогућава да изнајми бицикл тако да изврши идентификацију, уноси број бицикла који је на располагању на терминалу, након чега систем аутоматски откључава бицикл.

Након завршетка вожње корисник враћа бицикл на један од терминала, а систем аутоматски врши обраду и наплату, у зависности од времена кориштења бицикла.

Цијене изнајмљивања бицикала су повољне, па је тако пола часа током дана бесплатно, а након тога сваки сљедећи започети сат кошта 1,5 КМ.