latinica  ћирилица
29/11/2019 |  14:15 | Аутор: sputniknews.com

Столтенберг: Русија не представља пријетњу за НАТО

НАТО не види агресију у односима Русије према чланицама савеза, али Алијанса треба да реагује на јачање њених војних способности, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Према његовим речима, на састанку лидера земаља НАТО-а, који ће се одржати 3. и 4 децембра у Лондону биће говора и о координацији политике у односу према Русији и ситуацији након раскидања Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

- Не видимо директну пријетњу од стране Русије према савезницима. Ипак, свједоци смо стратешког изазова, видимо да Русија много улаже у нова савремена средства. Због тога морамо да обезбиједимо поуздану одбрану у све непредвидљивијем свијету, и зато морамо више улагати - рекао је Столтенберг.

Он је поново споменуо да Русија "крши" договор у сфери контроле Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, као и да се "агресивно" понаша према својим сусједима – Украјини и Грузији.

Истовремено, Столтенберг је истакао да је за Алијансу неопходно и "важно" да води дијалог са Русијом, чак иако се односи између страна не побољшавају.

- Важно је бити у контакту са Русијом, јер је Русија наш сусјед, неопходна је транспарентност и предвидљивост. Потребан је дијалог, а то није знак слабости - оцијенио је он.

Генерални секретар је указао да нису примијетили никаква агресивна дејства против земаља НАТО-а, али да баш зато Алијанса мора да настави да пружа поуздану заштиту и одбрану.