latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:29 ⇒ 23:02 | Аутор: СРНА

Јахорина - бисер Српске

Јахорина је бисер Републике Српске и треба што више радити на њеној промоцији с циљем привлачења већег броја туриста, поручено је са данашњег састанка представника министарства трговине и туризма Републике Српске, Туристичке организације Српске и града Источно Сарајево, одржаног на тој олимпијској планини.

Игор Тошић, директор Туристичке организације "Јахорина" града Источно Сарајево, рекао је да Јахорина важи за покретача развоја туризма Сарајевско-романијске регије, али и Републике Српске, а самим тим значајно доприноси и повећању броја долазака туриста.

- Ово је дестинација коју треба његовати и максимално користити сваку прилику за њену промоцију. Свједоци смо да се на Јахорини реализују бројни пројекти који ће сигурно допринијети развоју туризма у Српској - изјавио је Тошић новинарима након састанка.

Према његовим ријечима, најзначајнији пројекат који је на планини реализован у посљедње вријеме јесте изградња кабинске гондоле, а њено сутрашње отварање потврдиће да су спремни за почетак нове туристичке сезоне.

Градоначелник Источог Сарајева Ненад Вуковић истакао је да је туризам у градској стратегији дефинисан као главна привредна грана његовог развоја.

- То је оправдано, узимајући у обзир потенцијале које имамо када је ријеч о планинама - Јахорини, Равној планини, Требевићу и Романији, али и микродестинацијама на нашем подручју. На многим сајмовима тражимо пријатељске градове и представљамо наше потенцијале - рекао је Вуковић.

Вуковић је рекао да у Јахорини лежи шанса за отварање радних мјеста и велике инвестиције, које се ових година и дешавају, те да ће град Источно Сарајево учинити све да буде дио екипе која на туризам гледа као на развојну шансу.

Он је пожелио много успјеха Олимпијском центру "Јахорина" поводом сутрашњег отварања прве гондоле на тој планини, као и зимске сезоне, која ће бити отворена 7. децембра.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да је Јахорина најпознатији бренд Српске.

Јовановићева је истакла да све што раде локалне заједнице заједно са туристичким организацијама подстиче инвестирање у области туризма, а самим тим и отварање радних мјеста.

Она је навела да је у Српској за девет мјесеци ове године број долазака већи за око 5,6 одсто, а број ноћења за 7,9 одсто, али да ће детаљни подаци бити доступни тек по завршетку године.

На Јахорини, у хотелу "Лавина" одржан је и састанак Координационог одбора Туристичких организација Републике Српске у који је укључено њих 12, како би разматрали план и програм за наредну годину.

Састанцима, чији је циљ развој туризма у Српској, присуствовао је и представник Министарства трговине и туризма Републике Српске Драган Талић.