latinica  ћирилица
29/11/2019 |  16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Премијер Ирака поднио оставку?

Ирачки премијер Адел Абдул-Махди изјавио је данас да ће предати своју оставку парламенту, након чега су анти-владини демонстранти почели да славе на тргу Тахир на којем су се окупљали скоро два мјесеца.
Премијер Ирака Адел Абдул Махди - Фото: AFP
Премијер Ирака Адел Абдул МахдиФото: AFP

Абудл-Махди је ово изјавио за ирачку телевизију, дан након што су снаге безбједности убиле више од 40 демонстраната, а убрзо након што је ирачки шиитски вјерски поглавар Али ал-Систани упозорио на могућност грађанског рата и позвао позвао посланике да повуку подршку влади, јавља АП.

Абдул-Махди постављен је за премијера прије нешто више од годину дана.

Премијер је рекао да је “с великом забринутошћу слушао“ ал-Систанијеву проповијед и донио своју одлуку као одговор на његов позив и да би “омогућио и убрзао његово испуњење што је прије могуће.“

Упркос јучерашњем крвопролићу, безбједносне снаге убиле су данас још три демонстранта и раниле осам учесника протеста, у јужном граду Насирији, преноси АП.

На данашњој проповиједи у граду Наџаф, Ал-Систани рекао је да би парламент, који је изабрао владу премијера Адила Абдула-Махдија, требало да размотри опције које су му на располагању.

Ал-Систани је рекао да би демонстранти требало да направе разлику између оних који мирно протестују и они који покушавају да изазову насиље, након што је спаљена зграда ираснког конзулата у Наџафу.

Ирачке снаге безбједности убиле су у четвртак најмање 40 антивладиних демонстраната у Багдаду и јужним градовима Наџаф и Насирији, а насиље се наставило и данас.

Најмање 400 демонстраната погинуло је од 1. октобра, када су хиљаде Ирачана изашле на улице Багдада и претежно шиитских јужних провинција протестујући протицв корупције, лоших институција и недостатка радних мјеста. Снаге безбједности користиле су бојеву муницију, сузавац и димне бомбе за разбијање демонстрација.