latinica  ћирилица
29/11/2019 |  16:56 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Касиповић: Више од 11 милиона KM за пројекте у образовању и култури

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас на пријему за полазнике Академије за политичке лидере у БиХ и ученике средњих школа рекао да је Влада Српске за реализацију пројеката у области основног, средњег и високог образовања и културе у овој години издвојила више од 11 милиона КМ.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

Касиповић је на пријему у Административном центру Владе Републике Српске
поздравио полазнике дванаесте генерације Академије за политичке лидере у БиХ, као и ученике средњих школа, те их упознао о раду, овлаштењима и надлежностима Владе Републике Српске,

Он је навео да је опредјељење Владе Републике Српске окренутост ка младим људима, стварање што повољнијег амбијента за младе људе те подизање њихове способности како би били што конукурентнији на тржишту рада, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

- Ми то чинимо кроз конкретне програме и пројекте. Влада има усвојене програме и мјере за стварање што повољнијег амбијента. Годишње се додијели око 1.200 стипендија студентима из Републике Српске - рекао је Касиповић.

Према његовим ријечима, Нацртом закона о високом образовању, који је у скупштинској процедури, уводи се ослобађање плаћања школарина за редовне студенте који први пут уписују прву годину студија и сваку наредну, те који први пут обнављају завршну годину студија првог циклуса, те подстицајна средства за редовне студенте првог и трећег циклуса студија.

Он је навео да пред генерацијама младих стоје озбиљни изазови, јер ће млади људи бити носиоци промјена и изградње одговорног друштва и будућности стога је битно да остану овдје да раде на себи и свом усавршавању, како би се бавили питањима која су важна како за локалну заједницу, Републику Српску, као и за регију.

Полазници Академије за политичке лидере захвалили су Касиповићу, који је и министар правде, на пријему у Влади Републике Српске, што је био дио овогодишњег програма Академије за политичке лидере у БиХ, те кроз дијалог и дискусију, разговарао о актуелним питањима која се тичу прије свега младих, али и политичке ситуације у Републици Српској и БиХ.

Посјету младих Влади Српске организовала је невладина организација "Перпетуум мобиле".