latinica  ћирилица
29/11/2019 |  17:29 | Аутор: СРНА

Радојичић: Одлука Уставног суда никоме још није достављена

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да Град увијек спроводи одлуке Уставног суда, али да још никоме није достављена Одлука Уставног суда Републике Српске о уставности појединих одредби одлуке Скупштине града Бањалука о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије.
Уставни суд Републике Српске - Фото: илустрација
Уставни суд Републике СрпскеФото: илустрација

- Одлука Уставног суда није још никоме достављена. Уставни суд је прекјуче дао саопштење са сједнице и све што имамо и са чиме располажемо јесте један пасус саопштења из којег се да закључити да је неуставан и споран један члан и један став другог члана - рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он каже да се не ради о нечему што би изискивало било какве нове корекције у самој одлуци Скупштине града.

Радојичић појашњава да се члан који је споран и оглашен неуставним односи на казнене одредбе.

- Искрено речено, не знам ни како нам је уопште промакло да се казнене мјере изричу одлуком, што дефинитивно није у надлежности града већ је питање законодавца. Што се тиче другог члана, он у статусу постојећих корисника у суштини не мијења ништа - рекао је Радојичић.

Он каже да се већ двије године покушава оспорити дјеловање и рад нове топлане, истичући да су разлози за то "прозаични, интересни и лобистички".

- Да нисмо направили нову топлану Бањалука би 2017. године остала без гријања и данас би град личио као на деведесете године, грађани би сами ложили по становима, око зграда би нам било угља и дрвета, град би био девастиран потпуно - каже Радојичић.

Према његовим ријечима, то што је направљена нова градска топлана не одговара нити је одговарало одређеним лобистичким круговима јер су прекинути неки токови који су били у старој топлани.

Када је ријеч о самим корисницима, Радојичић је навео да већ постоје пресуде редовних судова.

- Корисник који прима топлотну енергију, испоруком топлотне енергије и почетком плаћања налази се у уговорном односу са топланом по Закону о облигационим односима - рекао је Радојичић.

Он је истакао да је Закон о облигационим односима јасан и да прихватањем услуге корисник улази у облигациони однос.

- Не можете да примате топлотну енергију или воду или струју а да не плаћате, као и било коју другу услугу. Према томе, ово што је предмет одлуке Уставног суда, а говоримо на основу саопштења, не на основу достављене одлуке, може се односити на нове кориснике са којим ће топлана морати склапати уговор - рекао је он.

Радојичић је истакао да постојећи корисници који двије године користе топлотну енергију, као и сваку другу услугу, морају плаћати.

- Могу покренути поступак за искључење који је прописан самом одлуком /Скупштине града/ који није оспорен, важећи је и пред Уставним судом је прошао тест - закључио је Радојичић.

Уставни суд утврдио је да са Уставом Српске, Законом о облигационим односима, Законом о комуналним дјелатностима и Законом о заштити потрошача није у сагласности одредба члана 13 став четири одлуке Скупштине града о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије, те да са Уставом није у сагласности ни одредба члана 68.

- Касираним одредбама прописано је да уколико корисник услуге гријања одбије да закључи уговор, а топлотна енергија се испоручује, има обавезу да у складу са прописима плаћа трошкове топлотне енергије, те да ће затвором од шест мјесеци до три године и новчано бити кажњено лице које неовлашћено користи топлотну енергију или онемогући даваоца услуге да очита утрошак - наводи се у саопштењу Уставног суда.