latinica  ћирилица
29/11/2019 |  17:47 ⇒ 20:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија и Кина премостиле Амур прекограничним мостом (ВИДЕО)

На Далеком истоку је завршена изградња моста који повезује Русију и сусједну Кину преко ријеке Амур.
Мост преко ријеке Амур (Фото. Yuri Smityuk/TASS) -
Мост преко ријеке Амур (Фото. Yuri Smityuk/TASS)

Ова историјска саобраћајница је, како оцјењује РТ, прва такве врсте између двије државе, која је изграђена с циљем да се билатерана еконмска сарадња подигне на виши ниво.

Мост повезује градове Хејхе на сјеверу Кине и Благовешченск на крајњем истоку Русије, који се налазе на супротним обалама ријеке Амур. Мост је дужи од једног километра и дио је кључног пројекта аутопута укупне дужине 19,9 км.

Амбициозан грађевински пројекат, вриједан 300 милиона долара, започет је у децембру 2016. године, а два дијела масивног моста спојена су крајем маја ове године. Локалне власти су данас објавиле завршетак грађевинских радова, утирући пут његовом отварању планираном за април 2020. године.

Оштри временски услови у овом хладном региону годинама спутавају прекограничну трговину, али овај амбициозни пројекат би требало да ријеши овај проблем.

Након што рута постане оперативна, обим карго транспорта би могла да се повећа за осам пута на четири милиона тона, изјавио је Александар Козлов, руски министар за развој Далеког истока.

Нови мост би, такође, требало да допринесе унапређењу туризма, повећавајући прилив туриста из Кине на два милиона.

Међутим, у почетку туристи неће моћи да користе овај пут, јер ће он бити доступан само теретним камионима. Како наводи РТ, биће потребно још годину и по дана да се изгради прелаз преко моста који ће омогућити путнички саобраћај.