latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:19 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

У Српској неће бити мигрантских центара

Савјет за спровођење мира не може да одлучује - мигрантски центри неће бити у Српској, став је српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и званичника из Српске. Додик је подсјетио да о томе постоји и званична одлука власти Републике Српске. Поручено је да Европа не жели мигранте на својим границама, те да се због тога БиХ налази у оваквој ситуацији.

Реагујући на изјаву министра унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермина Кљајића, који је јуче рекао да је добио обећање од британске Амбасаде у БиХ да ће ПИК, 5. децембра, разматрати питање мигрантске кризе и да ће бити формирани центри на територији Федерације БиХ и Републике Српске, званичници из Српске јасно су поручили и поновили добро познат став - у Српској неће бити мигрантских центара.

Савјет за спровођење мира не може да доноси одлуке у вези с мигрантском кризом у БиХ, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

- Постоји одлука власти у Републици Српској да на њеној територији неће бити прављени центри за мигранте и тако ће и бити - поручио је Додик.

Оцијењено је да је Република Српска мала земља с малом економијом и друштвом, да би могла носити терет мигрантске кризе, који је свака земља ријешила како је могла.

- Ту је јасан став. Можда за то има жеља, али нисмо спремни и не желимо никакве мигрантске центре у Српској - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Српске.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић такође, сматра неприхватљивим отварање мигрантских центара на територији Српске.

- Мигрантска криза није на вријеме схваћена озбиљно и као реалност на нашим просторима. Требало је много прије извршити припреме да би се она дочекала, да се мигрантима пружи помоћ који им је потребна у овом тренутку - истиче Чубриловић.

Чубриловић каже да Европска унија не жели тај проблем код себе и на својим границаама, и да је посљедица свега тога, оно што се дешава у БиХ.