latinica  ћирилица
01/12/2019 |  08:59 | Аутор: СРНА

Легло "Исламске државе" на Балкану је Косово

Професор Факултета политичких наука у Београду Мирољуб Јевтић рекао је да је Косово права адреса проблема на Балкану због џихадиста повратника.

Јевтић каже да пропорционално броју становника, са Косова у Сирију одлази највећи број људи, иако нема прецизних података о томе колико их је регрутовано у редовима "Исламске државе".

- Син муфтије косовског позвао је на џихад и тако дао пример који други треба да следе - рекао је Јевтић за "Спутњик".

Он је навео да је Исламска заједница Косова и Метохије једина на овим просторима позивала на џихад у Сирији на страни "Исламске државе", док је са друге стране Исламска заједница БиХ осудила "Исламску државу".

- У овом моменту, иако се много прича о томе, тешко да могу да постоје озбиљни тренинг центри на Косову с обзиром на то да је тај део Балкана премрежен америчким и западним обавештајним службама - рекао је Јевтић.

Он каже да су се уочи избора на Космету многи надали да би нови представници власти могли да стану на пут џихадизму, али су се преварили јер је лидер "Самоопредјељења" Аљбин Курти, којег подржава Запад, изразити исламиста.

- Курти, који тврди да је обезбедио већину за формирање владе, не само да не признаје заставу и химну самопроглашене државе Косово, већ не признаје ни национални идентитет `Косовар` и он само отвореније говори оно што остали мисле - рекао је Јевтић.

Он је истакао да се цјелокупна исламска, муслиманска, албанска популација из Сјеверне Македоније, Албаније и са Космета залаже за једну албанску државу која би била етапа док се не би ујединили са осталим муслиманима, али су против те приче албански хришћани, о којима се мало прича.