latinica  ћирилица
02/12/2019 |  07:43 | Аутор: СРНА

Пале: "Филмотека" посвећена Чарлију Чаплину

На Палама данас почиње тродневна "Филмотека" посвећена највећем комичару свих времена Чарлију Чаплину.
Чарли Чаплин - Фото: илустрација
Чарли ЧаплинФото: илустрација

"Филмотека" ће почети биографским филмом "Чаплин" из 1992. године, који говори о тешком и контроверзном Чаплиновом животу од раних година у Енглеској, па све до огромног успјеха у Америци, саопштено је из Кинотеке Републике Српске, организатора овог догађаја.

Филм је режирао чувени британски глумац и режисер Ричард Атенбороу, док насловну улогу игра Роберт Дауни Џуниор, коме ова прва главна улога у каријери доноси БАФТА награду, те номинације за Оскара и Златни глобус.

Чаплиново ремек-дјело из нијеме холивудске фазе "Златна грозница" из 1925. године на програму је сутра. Ријеч је о филму за који је Чаплин често говорио да би управо по њему волио да остане запамћен. Филм је постигао највећи комерцијални успјех, зарадивши четири милона долара, као и двије номинације за Оскара.

Филм "Велики диктатор" из 1940. године, први Чаплинов звучни филм, биће приказан у сриједу, 4. децембра. То је један од првих холивудских антинацистичких филмова. Номинован је за Оскара у пет категорија.

Филмотека ће бити одржана у амфитеатру Економског факултета на Палама у 19.00 часова, а улаз је слободан.

Сер Чарлс Спенсер Чаплин, једна од највећих личности у историји филмске умјетности, славним редитељ, глумац, сценариста и продуцент, познатији као Чарли Чаплин, рођен је 1889. године у Лондону, а умро 1977. године у Швајцарској.

Један је од пионира кинематографије и највећих синеаста свих времена, заслужан за ширење популарности филма и за његово признање у сферама традиционалне културе.